Консултантът на българския национален отбор по баскетбол Светислав Пешич може още днес да бъде обявен за старши треньор на испанския елитен Пауър Елетроникс Валенсия. Специалистът, който помагаше със съвети и тренировки на селекционера Росен Барчовски това лято, вече е договорил почти всички свои условия, и чака одобрението на основните акционери във Валенсия.

Има вариант Пешич дори да пътува утре до Словения, за да наблюдава новия си отбор срещу Унион Олимпия в Евролигата. Според информациите на испанската преса, договорът на опитния наставник ще е за една година на стойност 450000 евро, но тъй като сезонът вече е започнал, той ще получи само заплатите от началото на престоя си до юни 2011 година. Самият Пешич искаше контракт за две години, но след това се съгласи и на една.

Ако всичко мине по план, Пешич трябва да проведе първа тренировка начело на Валенсия в петък. При ситуация, че нещата се разсъхнат точно преди парафирането, испанците имат и други два варианта за треньор – Сито Алонсо и Чус Видорета.

Светислав Пешич вече е бил треньор в Испания – на Барселона и Хирона, а за последно води Цървена звезда, преди да стане консултант на България.

Все още не е ясно как Пешич възнамерява да съчетава тежката работа на треньор в голям клуб като Валенсия и задълженията си към БФ Баскетбол.