Един от помощник треньорите на националния отбор по баскетбол Пини Гершон – Константин Папазов даде оптимистична прогноза за предстоящите контроли с Полша. Днес група от 15 играчи замина за Варшава, където в петък и неделя ще играе първите си сериозни проверки.

„Атмосферата е добра, настроението е добро. Господин Гершон е човек с невероятен хумор и успява в тежкия процес да вмъкне настроение. Играчите са респектирани от него и дават 100% от своите възможности,” каза Папазов на Летище София. „Смятам, че сега пътуването в Полша е важно за нас, защото така след 20 дни подготовка ще видим къде се намираме.”

„Приятно съм изненадан от качествата на двамата американци (Кларк и Джабер). Тъй като Пини Гершон е много голямо име, може да си позволи лукса да ги държи до последния момент и двамата, а и за целия цикъл на квалификациите и да ги върти, което е много добър вариант,” обясни треньорът.

Оставените да тренират самостоятелно в София Юлиан Радионов, Веселин Веселинов и Станислав Славейков са най-вероятните отпадащи от групата на националния, сподели още Папазов. „Като се върнем от Полша на 30 ще се вземе окончателно решение, но засега те са най-близо до отпадане от състава,” каза той.

Филип Виденов се завърна снощи от САЩ и веднага се присъедини към отбора. „Това бе неговото огромно желание, и аз мога да бъда само щастлив, че в отбора си имаме такъв играч,” допълни Папазов.

„Калоян Иванов пътува в събота за Менорка, в понеделник сутринта има преглед при специалист, който трябва да даде окончателна диагноза дали е добре завършено неговото възстановяване. Ние направихме паралелен магнитен резонанс, който показа, че има все още утихващо възпаление. Надяваме се, че времето работи в наша полза и Калоян като много важен играч за националния отбор ще бъде с нас още на 30 юли,” разкри асистентът на Гершон. „Тогава най-вероятно ще отпадне още един човек, тъй като с Калоян сме 16, а трябва да останем 15.”

Според Тити Папазов нашият отбор е по-добър от полския, с по-добър треньор, и можем да се върнем с две победи. „Класата на българския отбор оттук-нататък ще я видите. Аз съм оптимист, че ние ще се класираме на европейско първенство, и не само – там ще имаме значително присъствие. Имаме потенциал, а сега имаме един от най-големите треньори. Ако и сега не успеем, значи някъде другаде е проблема,” завърши Папазов.