Опасност от стачка на баскетболистите в Италия надвисна заради коментарите около позволената бройка на чужденци в местното първенство. „Най-лошият сценарий е свързан с бойкот на националния тим”, пише fibaeurope.com.

Италия е сред съперниците на България в битката за класиране на Евро 2009 в Полша, заедно със Сърбия, Финландия и Унгария.

„Наясно съм с опасността от стачка, но никога не бих помислил, че ако някой не дойде в националния ще е поради други причини освен здравословни. Просто се надявам на диалог между състезателите и институциите и да се стигне до разрешение на проблема”, коментира старши треньорът на италианците Карло Рекалкати.

Националният селекционер на Италия потвърди, че една от звездите на тима – Андреа Барняни няма да играе за страната си това лято в европейските квалификации, заради ангажиментите си с Торонто Раптърс в НБА.

„За съжаление на баскетболните фенове на Апенините, в момента приоритет за играча е неговият клуб”, потвърдиха от италианската федерация.

„Марко Белинели ще бъде включен в списъка от 24 състезатели. Баскетболистът ще участва в Лятната лига с Голдън Стейт, но ако от клуба са доволни от изявите му ще преразгледат решението си дали да го пуснат”, пък коментира Рекалкати по повод друг от националите под въпрос.

Наставникът обаче е оптимист за включването на друг обещаващ състезател - Данило Галинари, но трябва да се изчака тазгодишния драфт на НБА.