Баскетболистите от испанския национален отбор бяха обвинени в расизъм от английския вестник „Гардиън”, след като позираха за реклама на един от своите спонсори, в която си дърпат очите с пръсти, за да изглеждат като китайци.

Снимката, която се разпространи по всички испански вестници, показва всичките 15 баскетболисти да правят мимиката на баскетболно игрище в китайската столица Пекин, където се провеждат 29-те Летни олимпийски игри.

Темата веднага бе подета от американските медии, изключително активни винаги, щом се заговори за расизъм.

"Това трябваше да е забавно, но не и обидно. Съжалявам, ако някой го е възприел по грешния начин. Абсурдно е да се мисли, че сме искали да проявим расизъм", заяви центърът на ЛА Лейкърс - Пау Гасол.

Гардът Хосе Мануел Калдерон се присъедини към съотборника си, обяснявайки че световните шампиони са изпълнявали заръки.

"Решихме, че е нещо нормално и ще бъде интерпретирано като жест на привързаност. Някои медии обаче явно не са го възприели по този начин", добави гардът на Торонто Раптърс.

"Учудени сме от забележките за расизъм. Играчите обясниха какво се е случило и ние смятаме това за достатъчно", заяви директорът по комуникациите на комитета, който издигна кандидатурата на испанската столица Мадрид за 31-те Летни олимпийски игри.