Натурализираният американец Ърл Роуланд е с най-големи шансове да попадне в националния ни тим по баскетбол за предстоящото Европейско първенство. Именно Роуланд бе в състава на България за миналото Европейско първенство в Полша през 2009-та година. „От българската федерация по баскетбол изпратихме до всички, които имат български паспорти, натурализирани американци писмо със следния текст, че ще трябва да бъдат в началото на подготовката, 10-ти юли, готови и да са ангажирани лятото с националния отбор. Като окончателното решение кой ще бъде в състава ще е на старши треньора. Това е формалната страна, защото трябва да има документирано, че са повикани”, обясни пред Гонг селекционерът Росен Барчовски и продължи:

„Иначе реално нещата стоят така – от гардовете реално избирах между трима: Калоуей, който беше миналата година, Роуланд, който беше на Европейското с Пини Гершон и Джабер, който пък беше на квалификациите, когато се класирахме. Калоуей отпадна, тъй като направи сериозна контузия преди Нова година, а сега я е повторил и е направил втора операция в Америка, така че той отпада. Остават Джабер и Роуланд. Исках да завърши италианският шампионат, за да видя окончателно изявите им. Повече клоня към Роуланд. Джабер го използват на друга позиция, не точно на гард и не е в най-добрата си форма, така че вариантите не са много. Нещата отиват на там. Без да е окончателно. За високите хора опция е Джаред Хоумън, който направи много силен сезон в Болоня, така че много е вероятно тези двамата да бъдат. Но окончателно, пак казвам, ще го реша малко по-късно. Възможно е да обявя състава до 5-6 дни българските играчи и още малко да се забавя за тези натурализираните.”

На въпрос затворена страница ли е въпросът за Прийст Лодърдейл, Барчовски заяви: „Така е, така е. Значи имах колебания, когато правеше много добри мачове. Той и поради тази причина беше взет в Левски. Впечатляваше с играта си и нямаше нормален човек, който да не се е замислял. Той, когато е в добро състояние е явление. Много е тежко лятото, даже и да му се направи облекчен режим на подготовка. Мисля, че контузиите са много сериозни, така че – не, категорично.”

Дали ще има нови натурализирани в националния тим на България по баскетбол, Росен Барчовски отговори: „Не крия, че има желаещи и то добри играчи, но на този етап е трудно това нещо да стане и по-вероятно – не.”