Американският гард с български паспорт Родерик Блекни бе наказан за период от една година да не играе в европейските клубни турнири.

Причина за наказанието му е отказът му да се яви на лагера на националния отбор на България през юли, съобщиха от БФБаскетбол.

Блекни, който игра в допълнителните квалификации през 2007 г. за „трикольорите”, получи покана да се включи и това лято, но отказа по „лични причини”. Вследствие БФБаскетбол, позовавайки се на разпоредбите на ФИБА Европа, поиска на играча да бъде наложена санкция.

Днес в офиса на БФБаскетбол бе получено писмо, с което ФИБА Европа уведомява, че американецът с български паспорт Родерик Блекни, играч на турския Тюрк Телеком, е наказан.

„След разглеждане на кореспонденцията, предоставена ни от БФБаскетбол, ФИБА Европа реши на основание чл.102.1 да спре правата на Родерик Блекни незабавно като той няма право да играе в Европейските клубни турнири на територията и под юрисдикцията на ФИБА Европа за сезон 2008/2009”, се казва в писмото.

Наказанието може да отпадне само, „ако Тюрк Телеком и Родерик Блекни постигнат споразумение с БФБаскетбол и ФИБА Европа получи писмено потвърждение за това от България”, се казва още в документа.