Капитанът на баскетболния Левски Лукойл - Асен Великов, даде интервю специално за читателите на Gong.bg. Преди няколко дни той изведе тима до успеха за Купата на България, която е негова шеста в общо 12 изиграни финала. Той говори за обстановката около спечеленото отличие, битката за първенството, както и за предстоящите евроквалифакации за националния отбор на България. Ветеранът в състава на Левски Лукойл е голям привърженик и на футболния тим. Той обаче не е щастлив от настоящата ситуация при "сините", но вярва, че по-добрите дни за тима тепърва предстоят.

"Оказа се, че тази е шестата купа, която печеля. Изравних победите и загубите. Надявам се вече догодина победите да са повече. Не мога да скрия, че беше приятно. Аз лично не отдавам голямо значение на статистиката, тъй като в колективния спорт да се разделят индивидуални играчи не е най-важното нещо. Отстрани сигурно е изглеждало лесно, но не беше. Просто бяхме наистина готови физически и психически. Показахме доста добра игра и смятам, че заслужено сме победители. Безспорно феновете, особено на финала, зареждат, мотивират, карат всички играчи да дават всичко от себе си".

"Определено не ни е приятно, че сме на втора позиция в първенството. Няма как играчи, ръководстово и феновете да са ОК с това. Вече не зависи всичко от нас, говоря за редовния сезон. Смятам, че плейофите са много различно нещо. Миналата година завършихме първи в редовния сезон, но не станахме шампиони. Ако ние сме здрави и покажем играта, която показахме сега за Купата, защо не даже и по-добре, мисля, че имаме реални шансове да вдигнем Купата в София.

Без да обидя част от отборите извън четворката, но смятам, че тези четири отбора - Левски, Балкан, Берое и Рилски Спортист ще са на полуфиналите в плейофите. Разликата се получава от класата на индивидуалните играчи в отборите. Тимовете извън четворката разполагат с добри играчи, но не са повече от четири, пет, шест...

Първите четири отбора разполагаме с по-дълъг състав. Ако някой е изморен, контузен или няма ден, има кой да го замени. При останалите отбори няма кой да ги замести. Смятам, че отборите извън четворката са много силни домакини. Мисля, че ще има изненади до края на сезона".

Асен Великов

източник: Gong.bg

Отборът на България ще играе в група с отборите на Гърция, Латвия и Босна и Херцеговина в квалификациите за Европейското първенство. По тази тема Великов заяви:

"Статистически много силна група, много силни отбори. Към днешна дата ситуацията е такава, че тези отбори няма да могат да съберат най-добрите си играчи. Имат конфликт самите лиги от НБА и Евролига. За нас това е голям плюс. Ако Сашо Везенков и Дий Бост са в отбора, реално България ще разполага с пълния си капацитет. Безспорно тези отбори имат много добри състезатели. Но липсата на основните им играчи ще даде може би самочувствие на нашия отбор, че можем да направим нещо. Смятам, че ще се окажат ключови домакинските мачове на всеки един отбор в групата.

Ако ние успеем да си вземе мачовете в България и успеем да излъжем Босна или някой от другите отбори като гости смятам, че имаме реални шансове. Безспорно към днешна дата обаче, колкото и да се опитваме да гледаме положително, тези отбори ни превъзхождат доста и като играчи, и като класиране. Наистина се надявам и вярвам, че отборът ни ще покаже това лице, което досега показваше през годините. Дори да нямаме успех, националният отбор успя да покаже едно различно лице на европейската сцена и се заговори за националния отбор в Европа и за играчи от България".

"Минавали са ми мисли за треньор, но по-скоро бих се занимавал с деца. Не смятам, че към днешна дата ме влече да съм треньор на мъжкия отбор, защото нещата в България не се случват по най-професионалния и правилен начин. В България треньорът е всичко, което не е много правилно".

"Боли ме за настоящата ситуация в Левски. Цялата ми фамилия са само левскари. Няма как да не ме боли. Получава се, така че цяло едно поколение не е виждало Левски да е шампион. Не е приятна ситуацията. В последните години така и не се намери човекът, който да развива клуба. Колкото и да ми е неприятно Лудогорец, който е опонент на Левски, показва как нещата трябва да се случват.

Силно се надявам и вярвам, че Левски ще бъде управляван по този начин. Отбор като Левски, ако се управлява по правилния начин и има успехи, ще зарази огромна маса хора. Видя се и с юбилея, който се направи в година, в която Левски беше извън шестицата, хората бяха ентусиазирани и щастливи. Това е разликата между Левски и останалите отбори. Всеки иска да види отбора с титли и да е шампион, но любовта към Левски е толкова голяма, че дори да ги няма те продължават да вярват, че ще дойде този момент. А той ще дойде, надявам се да е по-скоро“, завърши Великов.

Цялото интервю с Асен Великов можете да видите във видеото.