Националите ни по баскетбол загубиха от Норвегия с 80:86 в първи мач от група J на предквалификациите за Евробаскет 2025. Възпитаниците на Росен Барчовски гостуваха във "Варнер Арена" в Аксер.

Двубоят не започна добре за "лъвовете", след като скандинавците поведоха с 10:0. Все пак в края на първата част нашите баскетболисти изоставаха само с 1 точка при 21:22.

Във втората четвърт играта на българския състав бе неубедителна. В края на вторите десет минути обаче изоставахме с 10 точки при 39:49.

Нещата се влошиха в третата част, когато имахме сериозни проблеми и в нападение, като отбелязахме само 8 точки. В края на третата четвърт изоставахме с повече от 20 точки - 47:68.

В последната четвърт България започна да намалява изоставането си, като в нападение бяхме далеч по-резултатни. Все пак крайната победа отиде за скандинавците. 

Най-резултатен бе Харалд Фрай с 24 точки, освен това записа 1 борба и 4 асистенции на името си. За България най-резултатен пък беше Коди Милър-Макинтайър с 20 точки, 4 асистенции и 4 борби.

Първа четвърт (22:21):

Първите точки бяха за скандинавците, след като Кристиан Шьолунд започна отлично с 4 точки. Нашите баскетболисти пък не успяха да завършат нападенията си на няколко пъти и така преднината на Норвегия скочи на 6:0. Грешка в нашия състав доведе до нови две точки за домакините. Това предизвика Росен Барчовски да поиска ранен таймаут. Изоставането ни се покачи на 10 точки, а малко след това Иван Алипиев реализира тройка и намали на 3:10. След това Коди Милър-Макинтайър направи 5:10. В средата на първата четвърт Норвегия водеше с 12:7, но тройка на Павлин Иванов намали изоставането на "лъвовете" само на 2 точки.

Дълго време обаче тимът на България остана зад опонента си и продължаваше да го гони, но с първото си докосване в мача лидерът на Академик Пловдив Васил Бачев изравни резултата при 17:17 с успешен изстрел зад дъгата. Успешна пресечка на Крис Ебу-Ндоу зад защитата на "лъвовете" позволи на гарда да отбележи 11-ата си точка в мача и отново да донесе аванс на Норвегия при 19:17. В края на първата четвърт все пак "лъвовете" бяха на 1 точка зад скандинавците - 21:22.

Втора четвърт (27:18):

Отново започнахме с някои грешки в атака, докато Норвеги дръпна с 24:21. Коди Милър-Макинтайър обаче успя да направи разликата само една точка при 26:25. Алекс Симеонов изведе националите ни с точка аванс при 28:29. След това обаче Крис-Ебу Ндоу отново създаде проблеми на защитата ни и изпрати домакините напред. Алекс Симеонов отговори на свой ред, така в средата на втората част, резултатът бе 31:30 в полза на "лъвовете".

Норвегия влезе в добра серия, подпомогната от тройка на Харалд Фрай, който изведе скандинваците напред с 36:31. Това доведе до нов таймаут на българския селекционер. Павлин Иванов помогна на "лъвовете" да се доближат отново на три точки зад Норвегия, но с още пет поредни точки от Фрай разликата достигна осем в полза на "червените" при 42:34. Двамата с Ебу-Ндоу вече бяха отбелязали 30 от 42-те точки на тима. И вместо дистанцията да се понижи до края на първото полувреме, норвежците отново се сдобиха с двуцифрена преднина при 49:39, какъвто бе и резултатът след първите две части. 

Трета четвърт (19:8): 

Нямаше особено голяма промяна в резултата след първите две минути игра от третата четвърт, като Норвегия продължаваше да води, този път с точка по-малко при 51:42. Грешките от наша страна продължаваха. Харалд Фрай бе фаулиран и застана на наказателната линия. Той реализира и двете си хвърляния, за да даде преднина от 11 точки за скандинавците - 53:42. Иван Алипиев бе точен от дистанция и реализира тройка. След това обаче Павлин Иванов не бе точен.Харалд Фрай пък вкара 21-ата си точка, а след това нова грешка в разиграването ни доведе до преднина от 13 точки за скандинавците - 58:45.

Кошмарът за българските баскетболисти ставаше все по-голям с течение на третата четвърт и в момент, в който нито Ебу Ндоу, нито Фрай бяха на терена, разликата се увеличи с още три точки след тройка на Тобиас Рутегор. България сякаш бе готова да развее белия флаг още след края на третата четвърт, която Норвегия спечели с 21:8 и така си извоюва убедителен аванс от 21 точки при 68:47.

Последна четвърт (18:33):

Последните 10 минути игрово време започнаха с тройка на Павлин Иванов. Костадинов пък успя да забие и така направи серията от 5:0 на старта в четвъртата част. Преднината на скандинавците обаче остана 16 точки - 68:52. При оставащи 7 минути от срещата, България стигна до две поредни тройки и намали разликата на 12 точки - 60:72. Серията на националите бе увеличена до осем поредни, след като Иван Алипиев блесна с агресивен пробив за 72:62.

Последва добра серия от осем поредни точки, като пет бяха дело на Коди Милър-Макинтайър. Така "лъвовете" намалиха изоставането си на шест точки - 72:78. Крис-Ебу Ндоу проби отлично и намери коша ни, а освен това беше фаулиран - 81:72. При оставаща минута и половина на часовника Макинтайър бе фаулиран, като реализира един от накзателните си изстрели и направи 75:81. За съжаление българските национали не успяха да намалят още изоставането, а срещата завърши при 86:80 в полза на Норвегия.

FT / Норвегия - България 86:80

ГРУПАТА НА БЪЛГАРИЯ: Емил Стоилов, Андрей Иванов, Алекс Симеонов, Коди Милър-Макинтайър, Лъчезар Димитров, Мартин Йорданов, Иван Алипиев, Павлин Иванов, Васил Бачев, Деян Карамфилов, Константин Костадинов и Борислав Младенов.

ГРУПАТА НА НОРВЕГИЯ: Шюр Берг, Ерик Борг, Йоханес Долвен, Ларс Еспе, Харалд Фрей, Микел Колстад, Стян Мьос, Крис-Ебу Ндоу, Йорген Одфел, Тобиас Рутегор, Кристиан Шьолунд, Халвар Стаф