България надви Австрия с 85:71 в последния си двубой от Група J на предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. Така националите ни си осигуриха първото място в групата и продължиха към основните квалификации за турнира.

Срещата в зала "Мултиверсум" в Швехат стартира отлично за "лъвовете". Възпитаниците на Росен Барчовски взеха рано-рано инициативата и поведоха в резултата с 11:2. В крайна сметка първата част завърши при резултат 28:13 в наша полза.

Австрия направи добра серия в началото на вторите 10 минути, но след това отново си върнахме контрола над ситуацията. Дори дръпнахме с 20 точки, но втората част завърши при 53:38. България продължи да държи преднината си и пред третата четвърт, като влязохме даже с преднина от 17 точки в последните десет минути игра (69:52). В последната четвърт австрийците отбелязаха повече, но не достатъчно, за да ни притеснят.

Първа четвърт (13:28):

"Лъвовете" поведоха в срещата след тройка на Павлин Иванов. След това той пък пропусна стрелбата си. Коди Милър-Макинтайър проби добре под коша и върна към Алекс Симеонов, който също бе точен от дистанция - 6:2. След това Павлин Иванов добави още две точки, а селекционерът на домакините Крис О'Шей поиска ранен таймаут. Преднината ни се покачи на 11:2. Деветте точки разлика се запази дори при 15:6, когато австрийците реализираха тройка за 15:8. Алекс Симеонов направи 19:8 в наша полза. Коди Милър-Макинтайър продължи с отличната си игра и направи резултата 23:8, давайки ни 15 точки преднина, околи три минути преди края на първите десет минути. Това накара Крис О'Шей да посика нов таймаут. Павлин Иванов вкара тройка със сирената, което сложи край на първата четвърт при резултат 28:11 в полза на България.

Втора четвърт (25:25):

Втората част определено започна по-добре за домакините, тъй като австрийците влязоха в добра серия от изоставане от 17 точки, свалиха само до 10 при 22:32. Милър-Макинтайър обаче се нагърби с отговорността да вкара играта на “лъвовете” в релси, отбелязвайки следващите шест точки на тима за 22:36. Австрийският отбор поддържаше дефицит от порядъка на десетина точки в следващите няколко минути, преди Павлин Иванов да се завърне на паркета две поредни тройки за 29:45. Иван Алипиев проби индивидуално и успя да направи 47:31. Добрата ни игра продължи и дори дръпнахме с 20 точки при 53:33. Крайният резултат в тази част бе 38:53 в полза на "лъвовете".

Трета четвърт (14:16):

Константин Костадинов започна отлично третата част, той реализира и за 57:40, след като второто полувреме стартира по-трудно и бавно, без много успешни нападения. В сравнение с първото полувреме, резултатността доста се понижи през третата четвърт, като това бе добра новина за българския отбор, който продължаваше да разполага с убедителна преднина - 40:58 при преполовяването на четвъртината. Австрийците се опитваха да се закачат за "лъвовете", но националите ни изглеждаха напълно мотивирани да спечелят двубоя - 45:63 след тройка на Васил Бачев. Не се забави и покачването на дистанцията до повече от 20 точки в полза на България, благодарение на тройка на Деян Карамфилов за 48:69 при оставащи около две минути от третата чевтърт. Все пак селекцията на Крис О'Шей намали четири точки от своето изоставане и така резултатът преди началото на последните 10 минути бе 52:69 в полза на България.

Последна четвърт (19:16):

С бърза минисерия от четири поредни точки в първите 60 секунди на заключителния период отборът на България възстанови аванса си от 21 точки и вече гледаше смело към същинската фаза на квалификациите при 52:73. Тройка на Алекс Симеонов пък направи аванса на националите ни още по-сериозен при 52:76, след това австрийците добавиха още един кош. След това последваха 2 наказателни изстрела за домакините, но само един от тях бе разлизиран за 55:76. Бачев стреля за три, но не успя. След това обаче Богич Вуйошевич бе точен от дистанция и направи 58:76, което предизвика Росен Барчовски да поиска таймаут, за да повлияе на поредната серия на Австрия. Националите ни  позволиха на австрийците да удължат серията си и дистанцията между двата отбора да спадне до 13 точки при 63:76 с оставащи около пет минути до края на финалната част - 63:76. Константин Костадинов обаче спря четириминутната суша на "лъвовете" с два успешни наказателни удара за 63:78. Разликата от 15 точки се запази и при 65:80, при оставащи две минути до края на срещата. В крайна сметка двубоя завърши с победа за България с 85:71.

FT Австрия - България 71:85

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

АВСТРИЯ: Ерол Ерсек, Бенедикт Гютъл, Еди Патекар, Ренато Поляк, Богич Вуйошевич

БЪЛГАРИЯ: Коди Милър-Макинтайър, Лъчезар Димитров, Павлин Иванов,, Алекс Симеонов, Константин Костадинов