Националният отбор на България за мъже слезе с една позиция надолу в обновената ранглиста на Международната федерация по баскетбол (ФИБА). България заема 48-о място в света и 25-о в Европа с 276 точки. В последните си срещи воденият от селекционера Росен Барчовски тим записа поражение от Португалия със 78:88 и победа над Кипър със 75:66 в предварителните квалификации за предстоящия Еврошампионат през 2025 година. Точно пред националите е тимът на Велкобритания с 276,1 точки, а топ 50 в световната ранглиста допълват Исландия с 260,1 и Швеция с 252,4 точки.

Отборът на Испания записа историческо постижение, изпреварвайки САЩ на върха в класацията при мъжете. Американците държаха първата позиция повече от 12 години, а испанците станаха едва вторият тим, който оглавява ранглистата след създаването ѝ през 2010-а година.

Испания се изкачи от второ на първо място със 758,6 точки, благодарение на постоянството си в последните години, и печелейки титлите от Световното първенство през 2019-а и Евробаскет 2022. Отборът на селекционера Серджо Скариоло достигна и до четвъртфиналите на Олимпиадата в Токио. В изминалия ноемврийски квалификационен прозорец за следващото Световно първенство испанците победиха Италия и Нидерландия и спечелиха квота за шампионата.

Тимът на САЩ завоюва титлата на Игрите през миналата година, но отпадна на четвъртфиналите на Световния шампионат и завърши трети в първенството на Северна и Южна Америка като в момента има 757,5 точки в класацията на ФИБА.

В топ 5 на световната ранглиста в баскетбола влизат още Австралия, Аржентина и Франция, а челната десетка се допълва от отборите на Сърбия, Словения, Литва, Гърция и Италия, които запазват местата си.