България победи Австрия с 83:71 във втория си двубой от предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. Националите ни спечелиха в "Арена Ботевград" и се поправиха след лошото начало в група "J" и поражението от Норвегия.

В първата четвърт гостите поведоха в самото начало. Възпитаниците на Росен Барчовски успяха да обърнат при 14:11, но след това последва много добра серия на австрийците, което ги върна напред в резултата, а в крайна сметка те завършиха първите десет минути игра с пет точки преднина - 20:15.

Във втората част защитата ни работеше отлично и дадохме само 7 точки на гостуващия тим. Така "лъвовете" взеха инициативата и поведоха с 34:27. В третата четвърт продължихме да водим и влязохме в последните десет минути от мача с 13 точки преднина при 60:47. В последната четвърт промяна нямаше, а националите ни водеха през цялото време.

Най-резултатен в срещата бе Алекс Симеонов с 29 точки, а освен това и с 11 борби. Павлин Иванов пък записа 25 точки с 2 борби и 4 асистенции.


start-photo.bg
100 снимки

Първа четвърт (15:20):

Първата топка бе спечелена от "лъвовете", но възпитаниците на Росен Барчовски не успяха да се възползват от това и сгрешиха в нападение. Първите точки бяха за Австрия, които след по-малко от две минути игра дръпнаха с 6:2, след като Богич Вуйошевич бе точен с два наказателни изстрела. Малко след това се стигна до равенство 6:6 след успешно нападение, завършено от Алекс Симеонов.

За първи път България поведе в срещата с 12:11, а след това Павлин Иванов от средно разстояние направи 14:11. При минута и 40 секунди оставащи до края на първата част, Коди Милър-Макинтайър опита тройка, но не успя да я реализира. След това Австрия отново се върна в напред в резултата с 15:14. Алекс Симеонов също опита от дистанция, но стрелбата му не се получи. Добрата серия на гостите продължи и се покачи на 8 точки - 19:14 в полза на Австрия. Борислав Младенов получи два наказателни удара, като от тях вкара само веднъж. Първата четвърт обаче завърши с преднина от пет точки за австрийците - 20:15.

Втора четвърт (19:7):

Българският отбор скъси изоставането си до само три точки на старта на втората четвърт, след като Васил Бачев и Иван Алипиев помогнаха на "лъвовете" да направят резултата 19:22. След това "лъвовете" успяха да влязат в серия и да изравнят при 22:22, а това предизвика австрийският селекционер да поиска таймаут. Константин Костадинов бе фаулиран, след като топката обаче се озова в коша на гостите. Това ни даде шанс да увеличим повече преднината си, но той изпусна от наказателната линия. Алекс Симеонов обаче успя да вкара от дистанция и направи 27:22 при четири оставащи минути от втората част.

Защитата ни работеше перфектно и повече от седем минути задържахме австрийците на 22 точки, но минута и поливна преди края на първото полувреме тази серия бе прекъсната. Росен Барчовски поиска таймаут при 29:24 в полза на националите ни. Едва в края на втората четвърт отборът на Австрия успя да нанижи първата си тройка в мача, но националите ни върнаха трите точки без да се бавят много - тройка на Алекс Симеонов за крайното 34:27 в полза на "лъвовете".

Трета четвърт (26:20):

Третата част започна по-перфектен начин за българските баскетболисти - серия от 5:0, след тройка на Алекс Симеонов. Това даде 12 точки преднина за състава ни при 39:27. Коди Милър-Макинтайър отбеляза тройка през човек за 42:29 и даде 13 точки преднина за България. След това стана ясно, че той е бил отвъд линията и стрелбата му бе за 2 точки. Австрийците скъсиха изоставането си на 7 точки при 34:41. Отново направихме 10 точки разлика след тройка на Алекс Симеонов - 46:36.

 В следващите минути двубоят се развиваше както досега в третата четвърт - националите ни поддържаха аванс, граничещ с десетте точки, а на влизане в последните две минути Лъчезар Димитров направи резултата 56:45 в полза на "лъвовете". Емил Стоилов отново ни даде 13 точки преднина при 60:47.

Последна четвърт (23:24):

25-ата точка на Алекс Симеонов не закъсня, като лидерът на България в днешния мач помогна на своя отбор да води с добра преднина след първите две минути в последната четвърт - 65:52. След това Коди Милър-Макинтайър проби отлично и добави още две точки към актива на "лъвовете". След това обаче последва тройка за австрийците - 67:55 в полза на България. Разликата обаче бе сведена до 7 точки и това предизвика Росен Барчовски да поиска таймаут. Коди Милър-Макинтайър сбърка и даде лесен шанс на австрийците да стигнат до 62:68 пет минути преди края на срещата.

Павлин Иванов обаче превърна агресивния си пробив към коша в два успешни наказателни удара, за да позволи на своите съотборници да дишат малко по-спокойно - 70:62. Отборът на Крис О'Шей обаче отбеляза много важна тройка веднага след това, но трите точки бяха върнати мигновено от Павлин Иванов, който не сбърка от наказателната линия след полученото си нарушение зад дъгата - 73:65 в полза на България. Едно нападение по-късно отново Павлин се отличи с изключително важна изява, реализирайки тройка от дрибъл за 76:65 с оставащи около две минути и половина до края на редовното време. Минута преди края преднината ни бе 10 точки при 79:69. До края на двубоя двамата със Симеонов окончателно довършиха съперника и оформиха крайното 83:71 в полза на България.

FT / България - Австрия 83:71

ГРУПАТА НА БЪЛГАРИЯ: Емил Стоилов, Андрей Иванов, Алекс Симеонов, Коди Милър-Макинтайър, Лъчезар Димитров, Мартин Йорданов, Иван Алипиев, Павлин Иванов, Васил Бачев, Деян Карамфилов, Константин Костадинов и Борислав Младенов.

ГРУПАТА НА АВСТРИЯ: Ерол Ерсек, Бенедикт Гютъл, Себастиан Каферле, Даниел Кьопел, Тимо Ланмюлер, Якоб Лор, Еди Патекар, Ренато Поляк, Тобиас Степвайзер, Лукаш Симонер, Якоб Скута, Богич Вуйошевич, Давид Вьотш