Селекционерът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски обяви група от 15 баскетболисти, на които ще разчите за заключителните мачове от европейските квалификации срещу Латвия и Босна и Херцеговина на 20 и 22 февруари.

Сред извиканите са дебютантите Константин Костадинов, 17, от Реал Мадрид, както и Константин Коев от Черноморец Бургас. В групата е натурализираният американец Дий Бост от френския Монако, както и крилото на Олимпиакос Александър Везенков, за когото обаче Барчовски предупреди, че е малко вероятно да играе в предстоящите мачове.

LAP.bg
14 снимки

На 10 февруари националите ще се съберат на лагер в Самоков, по време на който ще проведат две контролни срещи - на 13 февруари с Рилски спортист и на 14 февруари с Академик Пловдив. На 15 февруари националите летят за Рига, където ще бъдат в "балон" до приключването на двубоите си. Директно към отбора в Рига ще се присъединят Бост и Александър Янев, които имат ангажименти към отборите си Монако и Бърно в турнирите за купите на Франция и Чехия, както и Везенков, ако получи разрешение за участие от Олимпиакос.

Според Барчовски единственият българин в Евролигата има желание да играе за националния отбор, но всичко зависи от ръководството на гръцкия гранд. На 18 февруари Олимпиакос има мач с Анадолу Ефес, за който ще разчита на Везенков. Барчовски призна, че е изпратил покана и към друг дебютант - играещият в Естудиантес Емил Стоилов, но от испанския клуб са дали разрешение да пуснат българина единствено за балона в Рига, но не и за лагера в Самоков, заради което на този етап от щаба ни се отказват от услугите му.

Ето и групата на националния отбор за мачовете с Латвия и Босна и Херцеговина:

центрове: Димитър Димитров (Балкан), Андрей Иванов (Ямбол), Цветомир Чернокожев (Левице, Словакия)

крила: Александър Янев (Бърно, Чехия), Константин Костадинов (Реал Мадрид, Испания), Александър Везенков (Олимпиакос, Гърция), Христо Захариев (Левски Лукойл), Константин Коев (Черноморец), Николай Стоянов (Берое)

гардове: Чавдар Костов (Левски Лукойл), Павлин Иванов (Рилски спортист), Венцислав Петков (Левски Лукойл), Дий Бост (Монако, Франция), Васил Бачев (Академик Пловдив), Деян Карамфилов (Рилски спортист).

"Фактът, че ще играем в Рига и двата си мача, е сериозен проблем за нас, тъй като при този формат сме ощетени от две домакинства - това на Гърция, което играхме в Сараево, и сега това на Босна и Херцеговина. Наясно съм, че това не е умишлено, но това е сериозна щета за нас", каза Барчовски.

"Пред нас има два варианта за класиране на европейското. Първият и по-прост е да бием Латвия. Вторият е да загубим с до 6 точки, но тогава ще трябва да спечелим последния си мач с Босна и Херцеговина и да очакваме помощ от тима на Гърция, който да победи Латвия. Надявам се да бъдем в по-добра форма за тези двубои, отколкото бяхме за балона в Сараево. По тази причина и сме предвидили провеждането на две контроли - с Рилски спортист и Академик Пловдив. Такива преди предишния прозорец нямахме и това ни подведе сериозно, което ясно се видя в мача с Босна. На 15 февруари летим за Рига. Условията не са много приятни - цяла седмица можем да излизаме от стаите си само за тренировка, но залогът в тези мачове е много по-важен от комфорта ни", допълни националният селекционер.

"С ръководството на Олимпиакос водим официални и неофициални разговори, но още нямаме категорично становище за ситуацията с Везенков. За този прозорец ФИБА позволи играчите от Евролигата да участват, като се присъединят към лагерите на отборите точно преди мачовете им, стига разбира се те да дадат отрицателни тестове за коронавирус. Знаем, че в Латвия имат поне 4-5 човека от отбори в Евролигата, на които биха могли да разчитат, така че при тях неяснотите около състава са много по-големи от тези при нас. Надявам се да си спестим нови трикъри като този в предишния мач с тях или с Гърция. Аз обаче съм реалист и очаквам много труден мач", коментира Барчовски.

Той добави, че според него националният тим е в подем и има силите да се класира за първи път на европейско първенство от 2011 година насам. Затова говорят и добрите резултати на Рилски спортист и Балкан в турнира за Купата на ФИБА Европа. За мача с Босна Барчовски предупреди, че също няма да бъде никак лесен, макар и съперникът, заедно с Гърция, вече да си е осигурил място на финалите на европейското първенство.

"Отбор като Босна, който играе без напрежение, може да бъде много опасен. Бъдете сигурни обаче, че и те, както и Гърция, ще се опитат да спечелят и двата си мача, макар за никой от тях тези срещи да не са на живот и смърт", завърши старши треньорът на националния отбор.