Александър Везенков беше обявен за баскетболист №1 на България за 2022 година в традиционната церемония за отличаване на лауреатите на Българска федерация по баскетбол. Спортист номер 1 на България за 2022 г. бе избран единодушно със 100% от гласовете, като в анкетата тази година се включиха спортните журналисти, треньори и баскетболисти от професионалните отбори у нас.
 
Везенков не присъства на церемонията лично, но изпрати видео съобщение.
През 2022 година Везенков стана MVP на всеки един турнир в Гърция с Олимпиакос, а е напът да стане и MVP на Евролигата този сезон. Той беше номер 1 по борби миналата година, в топ 3 на класациите за най-ефективни играчи и най-добри реализатори на ЕвроБаскет 2022. Везенков спечели признанието за Спортист на годината и на ММС, а също бе отличен и със Спортен Икар за 2022 г.

При дамите за най-добра баскетболистка бе избрана  Борислава Христова, която играе в румънсикя Сепси. Тя събра 96% от гласовете.

Не мина и без изненади в тазгодишната анкета. Най-добрата ни баскетболистка, играеща в България - Теодора Динева изненадващо изпревари Александър Везенков в гласуването за любимец на феновете.

Ето и останалите призове:

Най-добра млада баскетболистка - Деница Манолова (16 г., Рилски спортист)

Най-добър баскетболист до 19 г. -  Илиян Пищиков (Балкан)

Най-добър треньор - Людмил Хаджисотиров (Рилски спортист) 

Най-добър баскетболист, играещ в България - Чавдар Костов (Рилски спортист)

Най-добра баскетболистка, играеща в България - Теодора Динева (Берое)