"По точка "Разни" Управителният съвет реши, за нуждите на женския национален отбор, да се стартира процедура по специална натурализация на следните американски състезателки. Става дума за гарда Ерика Уилър, родена на 2.05.1991 и центъра Сара Ашли Бут, родена на 8.07.1990, която този сезон играе в международните мачове на отбора на Монтана 2003."

Така от българската федерация по баскетбол съобщиха за намеренията си да натурализират нови две чужденки, които евентуално да заиграят за женския ни национален тим.

Нови натурализации в баскетбола

Връщаме се назад в годините, за да си припомним за други чужденки, които носиха екипа на българския национален тим по баскетбол.

Преди повече от 10 години, през 2007-а първа бе сръбкинята Таня Чиров, която доби популярност в България с добрите си изяви за женския баскетболен тим на ЦСКА.

Две американки също носиха екипа на България - Ноел Куин и Доника Ходжис.

Божков очаква американката Ходжис до два дни

Обявиха състава на женския национален тим, Куин е повикана

От родната федерация по баскетбол по-късно публикуваха и представяне на двете проекто-националки - Ерика Уилър и Сара Бут.

Ерика К. Уилър е висока 170 см и играе на позиция плеймейкър. Тя е професионална баскетболистка, която играе в турския баскетболен гранд Бешикташ и в WNBA в Индиана.

Уилър започва своята баскетболна кариера още в гимназията в родния си град след което продължава да се развива в елитния университет Ръджърс, където e №5 по отбелязани тройки за всички времена на отбора на учебното заведение. През последната си година там е избрана в селекцията на ALL BIG EAST като по това време е и лидер по реализирани точки средно на мач.

През 2013-а подписва първия си професионален договор с Леонас де Понс, където за 26 мача записа средни показатели от 14,1 точки и 5,7 асистенции, след което подписва договор с турския Мерсин.

След престоя си в Мерсин, Ерика Уилър играе последователно в Бразилия, Испания и Израел, както и в женската национална баскетболна асоциация (WNBA).

През 2015-а година изиграва общо 20 мача отвъд Океана – 17 мача за отбора на Индиана и 3 за отбора на Ню Йорк. Средните й показатели са 4,5 т. и 1,5 асистенции на мач. Всяка следваща година тя показва прогрес в развитието си, като през 2017-а година тя изиграва най-добрата си година с екипа на Индиана, където записва средни показатели от 11,8 т., и 4,1 асит. на мач.

Поставя личен рекорд за най-много отбелязани точки в мач от WNBA – 33 т. и изравнява рекорда на Индиана за най-много вкарани тройки в един мач – 7.

През настоящия сезон се състезава за турския гранд Бешикташ където за 12 мача регистрира средни показатели от 18,2 т., 6,5 асист., 3,8 борби и се превърна в лидер на отбора.

Сара Ашли Бут е висока 195 см и играе на позиция център. Тя е професионална баскетболистка, която в момента играе в българския вицешампион Монтана 2003.

Бут започва своята баскетболна кариера още в гимназия „Уарън Тауншип“, където играе 4 сезона, след което продължава кариерата сив елитния университет Станфорд. Там помага на отбора да се класира на финалния турнир в NCAA със средни показатели от 5,0 т. , 2.7 борби и 51% успеваемост при стрелба от игра.

През 2008-а година е част от националния отбор на САЩ до 18 години, с който става шампионка на Америка и класира САЩ за Световното първенство през 2009-а година.

През 2013-а година подписва първия си професионален договор в Европа с отбора на Видзел Лодз - Полша, където играе 2 сезона. Вторият е значително по-добър, като записва средни показатели 12,3 точки, 9,2 борби и 1,3 чадъра за 26 мача.

След престоя си в Полша Сара Бут подписва договор с руския гранд Казаночка Казан и прекарва там две години 2015 и 2016. Записва средно по 11,9 т. и 7,9 борби първата година и 8,7 т и 5,8 борби през втората година от престоя си там. През април 2017-а Сара Бут подписва договор с австралийския отбор на Булен Буумърс и оставя в статистиката си следните показатели – 16,1 точки, 14,7 борби, 2,7 асистенции и 1,5 чадъра средно на мач за 19 срещи, като това е и най-добрият сезон в кариерата ѝ до момента.

През настоящия сезон Сара Бут се състезава за българския вицешампион Монтана 2003, като играе в Адриатическата лига. За 10 мача с отбора на Монтана 2003 тя е сред лидерите на отбора, започва в стартовата петица и в десетте срещи и записва средни показатели от 12,5 т., 8,8 борба и 1,8 на мач и коефициент на полезно действие от 18,8 пункта.