Младежкият национален отбор по баскетбол остава в елита на своята възраст, след като запази място в Дивизия А.

В решителен мач от втората фаза на Европейското първенство, българският тим се наложи с 82:81 след продължение, над Черна гора.

По този начин, нашият състав си осигурява място между 13 и 16-то, но по-важното - си гарантира, че няма да изпадне в Дивизия Б.

След като във вторник баскетболистите на Петко Делев разбиха Швеция, за първата си победа на първенството, днес най-после измъкнаха и завързан мач. Те загубиха повечето си срещи до тук въпреки добра игра, с малки разлики в последните пет минути от тях.

Срещу Черна гора обаче най-накрая нещата се обърнаха, и в решителните мигове и продължението българските играчи бяха по-добри.

Черногорците започнаха добре двубоя, след като стрелбата от тройката продължаваше да тормози нашия отбор. Все пак, не се стигна до голяма разлика в полза на съперника, и на почивката той водеше само с пет точки - 34:29.

За първи път България поведе в третата четвърт, след силна серия, но не се възползва от възможностите, които си спечели, да поведе с разлика.

Вместо това, ситуацията пак се обърна и Черна гора не само изравни, но и поведе с цели девет точки в средата на последната част.

Отказът на играчите ни да се предадат до края обаче даде резултат, и с много старания те изравниха резултата, минута и половина преди сирената.

Черногорците вкараха невероятна тройка в следващата си атака, след което двата състава си размениха по един пробив.

Наказателните удари се оказаха изключително важни както винаги, и Крис Минков бе безапелационен с 10 секунди до края, а от другата страна Жижич пропусна един шут от фаула, за 75:73 и осем секунди до края.

България направи страхотно последно нападение, и отново Минков бе на неговия финал, за да завърши точно и да изравни на 75:75 с последния сигнал.

След три поредни равенства в добавените пет минути, и куп фаулове, Крис Минков пак намери най-добрия път към коша, за да изведе българския отбор напред с две точки - 80:82.

В последните 90 секунди от двубоя, Микович отбеляза един наказателен удар, а Минков отново проби, и си спечели нарушение, за да подпечата успеха. Той пропусна първия си изстрел от линията, а втория вече умишлено удари в ринга, за да изтекат последните три секунди и България да вземе победата с 82:81.

В най-силния си мач на първенството, Крис Минков завърши с 24 точки и 10 борби, и показа желязна воля в решаващите моменти, въпреки че прекара целия изминал сезон в НБЛ на пейката на Лукойл Академик.

Александър Везенков се отчете с 20 точки и продължава да е звездата на това Европейско, и основен кандидат за топреализатор на турнира.

Денислав Вутев изигра поредния си силен мач в Гърция, и завърши с 15 точки и пет борби. 10 точки вкара и Деян Карамфилов, плюс пет асистенции.

Милия Микович приключи с 30 точки и 16 борби за Черна гора.

За по-предно класиране, България ще спори първо с Русия, след ден почивка. Мачът е на 18 юли от 17 часа в Университетската зала в Хераклион.