Младежкият национален отбор по баскетбол, единственият ни представител в елита на европейските първенства това лято, замина рано тази сутрин за Сърбия, където ще направи първите си проверки.

В следващите дни баскетболистите на Петко Делев ще изиграят две контроли с младежите на ФМП Железник, и една с шампиона на юношеската Евролига - Цървена звезда.

Вчера отборът пристигна от Варна в София, където направи една тренировка в зала "Румен Пейчев", а в края на заниманието всички получиха и нови екипи, с които ще участват на приятелските срещи до Европейското.

Представители на федерацията не присъстваха на тренировката, но доскорошният наставник на този тим - Любомир Минчев, който води предишното поколение при младежите, уважи колегите си и изгледа част от заниманието.

Още днес, след пътя от София до Белград, младежите ще се изправят срещу ФМП, в сряда играят срещу Звезда, и в четвъртък имат още една контрола срещу ФМП Железник.

"Една седмица се готвихме във Варна, за краткото време поизчистихме състава. Винаги е малко времето за националните отбори, другите се готвят много по-дълго. Но такава е ситуацията, важното е за това време да сме мотивирани и да покажем какво можем. В А дивизия няма слаби отбори, има играчи от Евролига, кандидати за НБА. Но така беше и преди две години. Единственият проблем е, че моите момчета са тренирали, а не са играли в НБЛ. Дано с тези осем контроли, които ни очакват, да влезем в добра форма и момчетата да повярват във възможностите си. Това е последното стъпало, в което те са млади и надежди," заяви Петко Делев преди тимът му да потегли към Белград. 

Групата на националите за Сърбия: Николай Маринов, Николай Грозев, Александър Везенков, Васил Михайлов, Николай Стоянов, Крис Минков, Николай Николов, Велислав Гълъбов, Ангел Пейчинов, Денислав Вутев, Александър Милов, Денис Титов, Венелин Христов, Деян Карамфилов.

България ще участва на Европейското в Дивизия А на остров Крит от 8 до 22 юли, като е в група с Франция, Русия, Израел и Полша.