Младежкият национален отбор по баскетбол ще се бори за място сред първите десет на Европейското първенство, Дивизия Б в Скопие. Днес момчетата на Иван Чолаков постигнаха трета поредна победа на шампионата след 89:64 срещу Португалия. Успехът над иберийците означава първо място в класификационна група Н, а за разпределение на местата от 9-то до 11-то нашите ще спорят със Словакия, и един измежду Швейцария или Норвегия. Първият мач за българските младоци от новата група J се е именно срещу Швейцария или Норвегия утре от 18.45, а в събота от 22 часа приключва участието ни на първенството, с двубой срещу Словакия.

След като тази формация на България победи Португалия два пъти в контролни срещи точно преди началото на Европейското, днес също момчетата нямаха особени проблеми. Те си подсигуриха комфортна преднина от 17 точки още през първата четвърт, и показаха, че имат качества дори за по-добро класиране от девето място. Втората четвърт бе сравнително равностойна, както и четвъртата, но в минутите след почивката на практика бе решен крайният изход от двубоя, като родните баскетболисти взеха още по-внушителен аванс.

Александър Янев постепенно намира добрата си форма, като бе най-резултатен за България с 16 точки, шест борби и три асистенции. Силни изяви имаше и Цветелин Иванов, който завърши с 14 точки. Също толкова реализира Станислав Ваклинов, който добави и шест борби към актива си.

Всички състезатели на Иван Чолаков успяха да поразят коша на Португалия поне по веднъж. Треньорите на България дадоха възможност за изява на всички записани в тимовия лист, като разпределиха игровите минути почти по равно. Нашите бяха доста по-добри в стрелбата от средно разстояние, както и в борбата под коша, направиха само осем грешки и записаха впечатляващите 22 асистенции. За Португалия най-резултатен бе Диого Корея с 16 точки, 12 вкара Андре Перейра.