Старши треньорът на мъжкия национален отбор по баскетбол Любомир Минчев остави извън групата за първия мач от предварителните световни квалификации Димитър Димитров и Йордан Минчев.

Днес България замина за Португалия, където гостува на 2 август в дебютния си мач от пресявките. В групата е още и тимът на Беларус.

"Йордан Минчев реших да оставя, но това не означава, че няма да е в следващите," обясни решението си Минчев. Димитър Димитров вече тренира, но все още на индивидуални занимания.

„Тренирахме сутринта, нямаме сериозни проблеми," отбеляза селекционерът.

Що се отнася до проблемите на Александър Везенков и Дий Бост, Минчев заяви: "Везенков снощи не тренира и сутринта също решихме да го спестим, защото пътят днес е дълъг и да няма някаква реакция след тренировката. Дий Бост тренира още снощи, няма сериозни проблеми. И двамата ще бъдат готови за мача.“

Любо Минчев и щабът му вече са разучили добре Португалия. „Имаме доста мачове от тях. Надявам се първо да играем добре. Отборът на Португалия играе доста твърдо, с много енергия в защита. Не трябва да ги оставяме да натрупат самочувствие в началото на мача. Не мога да кажа, че те са много по-добри от нас или пък ние от тях. Всичко зависи от моментното състояние, настройка и от това как ще изиграем самия мач.“, добави треньорът.

България обикновено е аутсайдер в европейските квалификации, но сега, в предварителни квалификации за Световно първенство, най-първия етап, тимът ни е фаворит в групата си. "Не знаехме, че сме чак такава сила," весело отбеляза Минчев.„Не мога да кажа, че Португалия е по-добър отбор от нас, но и не, че ние сме много по-добри от тях. Всичко зависи как ще е моментното състояние. Нормално очакванията да бъдат за класиране. Миналата година играхме с доста по-добри и по-силни от нас отбори и играхме много равностойно срещу тях. Сега е нормално очакванията да бъдат ние да победим."

"Не знам колко труден ще си направим ние мача. Може да има и други," отчете той на въпрос дали първият мач е най-трудният.

"Проблемът, че играем силно срещу силните, но се сриваме срещу по-слабите, не знам дали има решение изобщо," призна Минчев. "Това, че сме играли миналата година силно, не ни гарантира, че тази ще бъде така. Водили сме подготовка, колкото сме имали възможност да бъде тя дълга. Смятам, че по-добре от това, което сме направили до момента, трудно можем да постигнем, предвид някои проблеми, които имахме.“