Настоящата 2019 година е по-специална за българския баскетбол. Тази година с мащабна програма и много събития и инициативи ще бъде отбелязана 100-годишнината от появата на организирания баскетбол в България.

Измислен през 1891-а година от Джеймс Нейсмит в Спрингфийлд в САЩ, баскетболът бързо придобива популярност по света. Смята се, че у нас го пренасят – Мария Басмаджиева Тихолова, Иван Матинчев и Янка Колинс – колежани в Роберт колеж в Истанбул, прибрали се заради Балканската война. Има сведения за мачове в България още през 1916-а година, но за официална рождена година на организирания баскетбол се смята 1919-а, когато към спортен клуб Атлетик е учредена баскетболна секция, анонсират от родната баскетболна централа. 

Програмата, с която БФБаскетбол ще отбележи годишнината, бе одобрена от Управителния съвет на БФБаскетол и работата по нея е вече в ход. Тя бе официално оповестена от президента на федерацията Георги Глушков на пресконференция днес в София.

"Искаме да се включат максимален брой баскетболни центрове, да събудим и възродим някои от тях, да отбележим заедно тази годишнина. Малко федерации могат да се похвалят толкова дълга и богата история. Ще започнем с мача на мъжкия национален отбор в Ботевград срещу Русия на 21 февруари. Организираме един вид Парад на Националите – вече поканихме участници в националните отбори за мъже на България през годините, които са имали участие на големи форуми – Европейски и Световни първенства, Олимпийски игри. Ще се съберат в Ботевград. Искаме младите фенове, а и играчи, да ги видят, да се срещнат с легендите, с историческите фигури на българския мъжки баскетбол. Надяваме се на присъствието на стотина бивши национали", коментира президентът на федерацията Георги Глушков. 

"Използвам възможността и чрез Вас да поканя всички, които са участвали на големи първенства, да заповядат в Ботевград за мача на мъжкия ни тим с Русия. За тези, които имат нужда от превоз, сме осигурили специален автобус от София. Могат да се обадят в офиса ни, за да получат подробности. Ще се получи хубава среща на поколенията, ще има възпоменателни подаръци", разкри още Глушков.

Той обяви и датата на превърналата се в последните три години в традиция Баскетболна вечер. На 26 февруари от 19:00 часа ще се проведе церемонията, на която ще бъдат обявени и наградени избраните с анкета сред треньори на елитните ни клубове за мъже и жени, журналисти и капитани на отбори Най-добри баскетболисти и треньор на България за 2018-а година. Отличени ще са и най-добрият съдия за изминалата година, както и любимият играч на феновете в НБЛ, най-добрите състезатели при аматьорите и юбиляри. Церемонията ще се проведе в хотел "Рамада".

"С мисъл за 100-годишнината ще организираме и финалите на турнирите за Купата на България при мъжете и тази на жените. На 2-и март в "Арена Асарел" Панагюрище ще поканим всички баскетболисти, които с отборите си са участвали във финали и полуфинали на европейски клубни турнири. На 8-и март ще направим същото в женско направление. Хубаво е, че 8 март съвпада и с 35-тата годишнина от един от големите исторически успехи в клубния баскетбол – КЕШ на Левски - 8 март 1984-а година в Будапеща. Искаме да направим чествания и да почетем заслужилите деятели в цялата страна. Затова вече стартирахме инициатива. Написахме писма на над 20 кмета в цяла България, с покана да приемат домакинство на финали за подрастващи, турнири по стрийтбол или да поемат домакинството на Мачовете за Суперкупите при жените и мъжете през септември. Вече имам положителни отговори от някои от тях, с много проведох лични срещи и разговори. Надявам се тази година да разширим още повече географията на спорта“, каза още Георги Глушков. 

Лятото също ще бъде много ангажирано с баскетбол. Вече е известно, че през август София отново е домакин на Европейско първенство за подрастващи – за момичета до 16 години. Международната федерация по баскетбол на колички повери на БФБаскетбол и домакинството на Европейско първенство, Дивизия C. То ще се проведе в София от 29 юли до 4 август.

"Голямото честване на 100 години баскетбол сме планирали за ноември. Все още не сме определили точната дата. Знаете – тогава ще имаме мачове и на женския национален отбор, и на мъжкия, от квалификациите за Европейско първенство. За женския мач ще организираме Парад на националките, ще почетем тези, които са ни носили толкова радост през годините на Европейски и световни първенства, участничките и медалистките от Олимпийски игри. Ще положим усилия и за самата церемония, на която по традиция ще обявим Символични десетки при мъжете и жените за периода 2010 – 2019, както правим в последните декади. Вече водим разговори и очакваме да ни уважат най-високопоставените личности в световния баскетбол, Борда на ФИБА, президентът на ФИБА, близки партньори. Имаме идея да обърнем внимание и на бившите спонсори в баскетбола, хората, които през годините са помагали на спорта. Знаете, спонсорството няма толкова дълга история в нашия спорт, но те са бъдещето му", сподели още първият източноевропеец в НБА.

Георги Глушков допълни, че вече тече работата по специално видео, което да събере най-важните моменти в българския баскетбол за тези 100 години, а също – и по луксозен албум – "100 години в 100 момента на баскетбола в България". Глушков показа и специалната златна значка „100 години баскетбол в България“, която е изработена от Монетния двор и ще бъде подарък за най-заслужилите в баскетбола, като обеща още много изненади и подаръци, наградени и почетени личности.