Шансовете американският гард Ибрахим Джабер да носи екипа на България на Европейското през септември не са големи. Така изборът на селекционера Пини Гершон ще се сведе до един от новите американци – Ърл Роуланд или Андре Оуенс, които от се включиха в подготовката на баскетболния ни състав. В отсъствието на Гершон асистентът му Тити Папазов разясни как е направен изборът:

„По принцип изборът трябва да се направи между играчи, които искат да играят за България. Изборът и решението са на Пини Гершон. Едно от най-важните неща при натурализация е даден играч да има желание да играе. Да ви кажа честно, ние искахме Макинтaйър от Сиена. Опитахме се с контактите на Глушков в италианския баскетбол да влезем във връзка, но той не проявява интерес. Хора, които трябва да са готови да се лишат от лятната си ваканция. Приятно съм изненадан. Започваме подготовка и американците са тук. Няма молби за отсрочка, което се е случвало преди. Преди два дни бяхме заедно с Андре Оуенс в Лас Вегас и след един ден почивка, той веднага дойде до България. Това ни дава надежда, че това са хора, които приемат сериозно това предизвикателство. Много е трудно и дори невъзможно да говорим, че някой американец може да милее за България, но много разчитаме на техния професионализъм и на това, което виждам в момента. Надявам, че в предстоящия период да определим подобаващо кой да остане. Дано да няма контузии. С такъв специалист като Пини, ще направим добра подготовка. Иска ми се и двамата да са с нас, но само един може да остане. Те са доста различни като тип играчи. В зависимост от стратегията и това, което реши Пини, ще натежи.”

Колкото до ситуацията с Ибрахим Джабер, който се очаква в София в началото на август Папазов коментира:

„Аз съм песимист. Иби остави страхотно впечатление и е нормално всички да го харесваме. Има сериозна заслуга за класирането. Сега обаче той дори не успя да участва в Лятната лига, има проблем с клубния си отбор. Най-големият проблем са постите. Независимо от това не сме се отказали от него. В тези 10-15 дни ще видим какво ще стане. Тези играчи са от неговото ниво. Българската публика обикна Иби, но няма място за сантименти, а трябва да вземем най-доброто решение за отбора. Не може да си позволим да променяме часа на мачовете на Европейското. На най-важния мач той пак трябва да е в пост, но все пак вратата не е затворена. До 10 дни ще се решат нещата с неговото бъдеще, но има напрежение. Може само един да използваме и изборът на Пини не подлежи на съмнение. Той е човек, който е на покрива на световния баскетбол. Надявам се, че те ще се представят така, че да заменят подобаващо Иби, който остана в сърцата на феновете и на вас журналистите.”