Селекционерът на мъжкия ни национален тим по баскетбол Любомир Минчев извезе състава на първа тренировка от подготовката на предварителните световни квалификации.

България е със съперници Португалия и Беларус и се цели в едно от първите две места в групата, за да се класира за същинските световни квалификации.

Подготовката на баскетболните национали стартира в Правец, като от първата тренировка отсъстваха само Станислав Ваклинов и Александър Везенков, и натурализираният американец Дий Бост, като последните двама ще са на линия от събота, 1-и юли.

12 национали започнаха подготовка, нови капитани в баскетболната селекция

"Станислав Ваклинов е с ангина и висока температура, и лекарският щаб прецени, че е добре да се изчака с неговото включване, за да не прихванат и други. Днес се чувства по-добре, така че утре ще преценим кога ще се включи. Захариев и Иванов няма да могат да се възстановят и няма да успеят да участват. Нямам намерение да правя други промени. Тези бяха наложителни, които се случиха. Надявам се всички да са здрави", коментира Любо Минчев.

Попитан дали е водил разговори с ветерана Йордан Бозов, Минчев отговори: "Разговори водя с всички. Приятели сме с Данчо, но каквото сме говорили си е между нас. Мартин Маринов в момента, в който му се обадих, изрази желание."

Любо Минчев за начало с баскетболистите: Няма нищо лесно

източник: Lap.bg, Илиан Телкеджиев

"Няма нищо лесно. Специално за българския спорт вече нищо не е лесно. Нашата задача е да тренираме и да играем. Системата се сменя, аз лично не вярвам, че това е в наша полза. Казах им, че искам да има дисциплина. Че миналата година бяхме близо до победа над Словения се дължи на тяхното старание и дисциплина, и хората генерално бяха доволни от начина, по който игра отборът. Сега разликата е, че е абсолютно задължително да бием. Другото, което казах е, че предупредих, че не трябва да се мисли, че тази година ще е лесно", заяви още Любомир Минчев.

"Чавдар Костов и Павел Маринов ще са двамата капитани. За Дий Бост - разбрах нашите противници в квалификационните противници от него. Той ми изпрати съобщение със снимка. Т.е. той следи и се интересува. Винаги е изразявал готовност и интерес да участва в националния тим. Аз му казах да дойде тогава, когато идва и Везенков", каза старши треньорът на националите и продължи:

"За Везенков се радвам много. Това е доста добър имидж за българския баскетбол. Както има позитиви, така и негативи. Вече напрежението ще е доста голямо. В отбора има добра атмосфера, добра химия между играчите и това е първо и основно нещо за добро представяне. Има баланс между опитни и млади играчи. Младите винаги са свежа кръв в един отбор. Наистина първа повиквателна за Данчо Минчев. Надявам се да е здрав и да се представи добре. Смятам, че може да помогне също."