Старши треньорът на мъжкия национален отбор Любомир Минчев бе доволен от убедителния успех срещу Македония в последната контрола от подготовката. Той обаче предупреди, че още нищо не е започнало и важните мачове предстоят.

„Това е контрола и тепърва започват мачовете. Всеки отбор има спадове в подготовката и това е нормално. Ако нямаше, може би щеше да последва сега. Това, което беше проблем при загубите от Македония и Австрия, е организацията ни в нападение. В последната седмица акцентирахме най-много точно върху това и смятам, че днес беше доста по-добре. Стояхме добре в нападение, движехме топката, имахме отворени стрелби, както и късмет, и ги вкарахме. Мисля, че имахме още един такъв мач, но днес ни е най-добрият като вкарани тройки – 19. Разликата е, че вкарвахме."

Любомир Минчев сподели, че се надява състоянието на Александър Везенков да не е сериозно. Звездата на националния отбор се контузи в края на първото полувреме и трябваше да напусне игрището за кратко. „Явно е стъпил на крака на някой от състезателите. На почивката говорихме с него. Той искаше да играе. Влезе на загрявката, каза, че се чувства добре и решихме да играе, докато не беше още изстинал. Накрая, в последните минути, реших да го запазя. Смятам, че неговата болка ще се усили утре, защото това е нормално. Не вярвам да е нещо сериозно, след като успя сега да играе. Имаме достатъчно време до мача в Португалия. Утре почиваме, така че каквото е необходимо за неговото възстановяване, ще се направи.“, сподели той.

Наставникът коментира и останалите играчи с травми в отбора. „Дий Бост се оплака, искаше смяна, но не вярвам да е нещо сериозно. Митко Димитров до момента не е направил отборна тренировка. Аз го задържах, въпреки всичко, защото смятам, че във вторите два мача може евентуално да ни помогне, стига да няма проблеми.“

Любо Минчев разкри, че вече е наясно с това кои баскетболисти ще пътуват за първия мач от квалификациите срещу Португалия, но не пожела да разкрие състава. „Всичко става, имаме още три тренировки, няма да казвам в момента."

Той се надява България да спечели своите мачове и да се класира, а да не чака развоя на последния двубой от групата между Португалия и Беларус. „Аз съм наясно с нашите възможности. Въпросът е дали ще изиграем мачовете на ниво. Има своите плюсове като подреждането на мачовете – гостуваме и после имаме два мача у дома. Лошото е, че последният мач между Португалия и Беларус не зависи от нас. Трябва да си свършим нещата и да не зависим от него.“, завърши Минчев пред BGbasket.com.