Литва срещу САЩ ще е вторият полуфинал на Световното първенство по баскетбол. Литовците изиграха най-силния си мач на Мондиала, за да разбият Аржентина със 104:85 точки. Аржентинците от своя страна, не успяха да демонстрират точната ръка от четвъртфинала с Бразилия, и не противодействаха достатъчно на бързите литовски атаки.

За разлика от четвъртфинала с Китай, Литва стартира много силно, и в нападение, и в защита, и още след първите 10 минути водеше с 10 точки. Младият гард Мантас Калниетис отбеляза седем от тези начални 28 точки за литовците, а Линас Клейза предпочете да действа в сянка, и остави на Поциус и Мачиулис също да блеснат.

През втората четвърт Томас Делининкайтис избухна с 9 точки за четири минути, шест добави Симас Ясайтис, за да се оттегли тимът им на почивка с 20 точки аванс – 50:30. Само Карлос Делфино показваше някакво ниво от състава на Аржентина, докато Луис Скола стреляше доста, но пропускаше повече.

След три части резултатът вече бе с 32 точки преднина за Литва – 85:53, а шест от седемте баскетболисти на тима, които бяха вкарали в мача до този момент, имаха двуцифрен точков актив. Аржентина продължаваше да се мъчи с кошмарния процент стрелба на Скола, и макар да направи сериозен рейд в началото на последната четвърт, времето не достигна за обрат.

Полуфиналната среща между САЩ и Литва ще е в събота, а двата състава вече играха помежду си в предсезонната подготовка, когато американците спечелиха убедително в Мадрид.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.