Литовският баскетболен отбор покри дълбоко последната си тренировка преди мача с България на Евробаскет 2009. Двубоят тази вечер от 22.15 българско време е решителен за един от двата състава – победителят продължава във втората фаза, а загубилият се прибира у дома безславно.

До сега практиката за отборите в група D на Европейското първенство бе последните 10-15 минути от тренировките да са открити за медиите, като единствено домакините от Полша бяха забранили интервюта след първото си занимание, но дори и тогава журналистите бяха допуснати до залата.

Днес преди обед обаче Литва засекрети сутрешното си занимание, макар да се смята, че тренировките между мачовете са предимно тонизиращи. Явно старши треньорът на литовците Рамунас Бутаутас е бесен на своите и е имал какво да им каже след втората поредна загуба, която допуснаха вчера от Полша. В състава на бившия еврошампион обаче има и много водещи фигури, като Линас Клейза, близнаците Лавринович и други, които вероятно също са изразили своето недоволство от неуспешния старт на първенството.

Отпадане на Литва в първата фаза на Евробаскет би било истинска трагедия за баскетболната държава, която никога не е пропускала участие във втория етап на първенството, а най-слабото й класиране е 11-то място през 2001 година. Всъщност, най-лошото, което се е случвало на литовците, е неуспехът да се класират за едно Европейско първенство, през 1993 година, първото след разпадането на Съветския съюз. С това е свързан и още един интересен факт – литовците отпадат в допълнителната квалификация след загуба не къде да е, а във Вроцлав – арена на днешния мач срещу България.