Целта на младежкия национален отбор по баскетбол е само една – връщане в Дивизия А на Европа. Това обяви старши треньорът на тима Иван Чолаков пред официалния сайт на БФБ. Българите ще играят в Скопие в Дивизия Б, като в тяхната група D са още съставите на Унгария, Македония и Австрия. Първенството започва на 16 юли, като в първия си мач нашите излизат срещу унгарците.

„Когато играеш във втора дивизия има само една цел – да се класираш в първата. Хубавото е, че съставът ни има качества да постигне програмата максимум. Имаме добри и качествени играчи на всички позиции. Започнахме подготовка на 10 юни и всички бяха в игрова форма след финалите на държавното първенство. Така че в началото задачата ми бе малко да ги поотпусна, а успоредно с това да направим различните системи на игра. Показахме много добра игра в двете контроли с Израел, които с в Дивизия А. След това загубихме от студентския тим, но в крайна сметка в контролите не са важни резултатите, а показаното. Искахме да видим до къде сме стигнали. Хубаво е, че всички момчета са много ентусиазирани и амбицирани”, сподели още Чолаков.

Единственият проблем в състава му е състоянието на крилото на Овъргаз Димитър Маричнешки. Той изкълчи глезен на финалите на държавното първенство в тази възраст и бе пратен на ядрено-магнитен резонанс. „Той може много да ни помогне”, допълни Чолаков. В четвъртък и петък тимът му ще изиграе две контроли в Правец с връстниците си от Португалия, които също ще пътуват след това за Скопие. „Надявам се до старта на Европейското да получим повече информация за съперниците. Засега имам само състава на Унгария”, завърши старши треньорът на младежите.