България стартира със загуба втората фаза на Евробаскет 2009 за юноши до 18 години. Днес момчетата, водени от Георги Младенов, допуснаха тежко поражение от Литва с 40:91. Нашите момчета вече успяха да си осигурят оставането в дивизия А и за догодина, макар и с помощта на други отбори.

Литовците още в началото на днешния двубой показаха кой отбор ще доминира в мача. Те не губиха много време и веднага наложиха надмощие, което естествено пролича и в резултата – 16:3. Нашите успяха да се поосъзнаят и в началото на втората част намалиха до 14-21. През първото полувреме до по-ниска разлика не се стигна, точно обратното, Литва постоянно увеличаваше аванса си и в края на полувремето резултатът бе 23:41.

След почивката нещата придобиха кошмарен вид за българите. Литовците не намалиха оборотите и започнаха със серия от 14:2. Лошите минути продължиха и в края на третата част Литва вече водеше с цели 38 точки разлика. През последната част, когато вече всичко бе решено, разликата продължи да нараства. Така в края на мача тя стигна до умопомрачителните 51 точки.

Най-резултатен за нашите бе Дарин Иванов с 8 точки. Христо Господинов и Емил Бинев пък отбелязаха по 6.

Най-резултатен в мача пък стана Саулиус Кулвиетис с 18 точки.

Утре нашите играят с отбора на Русия от 14.30 часа.