Селекционерът на италианския национален отбор Карло Рекалкати официално потвърди, че голямата звезда на "Адзурите" Андреа Барняни няма да играе за родината си това лято, заради "ангажиментите си към Торонто Раптърс". Това може да се смята и за добра новина за българския национален тим, който среща Италия на 30 август и 17 септември в квалификациите за Евробаскет 2009, пише bulgarianbasket.com.

Барняни игра за първи път за "Скуадра Адзура" на ниво мъже миналата година на европейското в Испания. Тогава отборът не успя да стигне до 1/4-финалите и сега трябва да мине през трудна квалификационна група за следващото първенство, съперници в която са България, Сърбия, Унгария и Финландия. Сега обаче Раптърс категорично отказват да пуснат своят италиански ас в националния тим.

Все още има шанс обаче друг играч от НБА да играе за Италия наесен. Атакуващият гард Марко Белинели ще бъде включен в разширения състав от 24 играчи и, ако неговият клуб Голдън Стейт Уориърс е доволен от представянето му в първата лятна лига за отбора, той може да бъде освободен от втората, за да дойде в Европа за подготовката.

Участието в квалификациите на друг млад италиански играч, смятан за бъдеща суперзвезда - Данило Галинари - зависи до голяма степен от съдбата му (т.е. - от клуба, който ще го избере) в предстоящия драфт на НБА. Очаква се играчът на Армани Джийнс Милано да бъде избран в първия кръг.

На италианците им се налагат мъчителни преговори дори с отбори от колежанското първенство. Даниел Хакет, който играе за университета Южна Каролина, няма разрешение от своя треньор Тим Флойд да играе за националния тим. В момента от баскет-федерацията на Италия се опитват да убедят Флойд да промени решението си.

На всичкото отгоре, проблемите за Рекалкати идват не само от посока отвъд океана. В самата Италия играчи, предвидени за национали, заплашват със стачка. Те може да бойкотират селекцията на "Скуадра Адзура", ако не бъде изпълнено искането им да бъде намален позволения брой на чужденците в отборите на Апенините.