Испанският национален отбор по баскетбол разгроми Германия със 72:59 в трети мач от група Б на олимпийския турнир.

Най-резултатен за световните шампиони бе Хосе Мануел Калдерон с 15 точки, толкова за Бундестима пък добави Щефан Хаман. Алекс Мумбру наниза още 14 точки за Испания, като бе три от три от тройката. Звездата на Ла Фурия Пау Гасол реализира 13 точки и овладя пет борби. Най-добрият немски баскетболист Дирк Новици завърши със скромните 11 точки и пет борби.

Германия започна силно срещата, като водеше през първата четвърт, с най-голяма преднина от шест точки при 5:12. Испанският тим отново не демонстрира добър процент на стрелба, но все пак опитните играчи съумяха да се стегнат и дори да поведат с три точки - 39:36 в края на полувремето, благодарение на серия от 17:0 точки.

В третата част авансът на испанците мина границата от десет точки и се задържа така в заключителния период. Кош на Патрик Фемерлинг в последната секунда направи разликата от 11 точки в края.

В днешния мач селекционерът Айто Гарсия Ренесас не пусна капитана на Ла Фурия Карлос Хименес, след като той си удари неприятно главата в паркета по време на мача с Китай във вторник.

Испания е временен водач в група Б, преди фаворитът за титлата САЩ да изиграе мача си днес срещу Гърция. Германия има само една победа до момента, и две поражения.

В среща от група А, Австралия победи пълния аутсайдер Иран със 106:68 и запази шансовете си да играе на четвъртфинал.