Испания постигна пета поредна победа на Световното първенство по баскетбол за мъже, след като разгроми Сърбия с 81:69 в среща от група J. В група I Аржентина отнесе Полша с 91:65, като и четирите отбора си гарантираха участие на четвъртфиналите преди днешните срещи, които се оказаха само за разпределение на противниците.

Така на 10-и септември Аржентина играе със Сърбия в Доннан, а Шанхай се срещат Испания и Полша.

Утре са мачовете в група К, където нищо не е ясно: Чехия- Гърция и САЩ- Бразилия, като американците и чехите имат предимство в точките. В група L нещата са ясни- напред продължават Франция и Австралия, които в директен мач ще определят кой ще завърши 1-и.

Сърбия, която до днес имаше четири поредни победи и балансът им беше +41 точки, дръпнваха на Испания с 20:11 след първата четнърт. Но испанците показаха много мощ, равностойни смени и буквално прекършиха сръбската защита, за да водят с 42:37 на почивката.

Играчът на Денвър Нъгетс Никола Йокич получи две технически нарушения и трябваше да напусне терена в началото на второто полувреме. Испанците се възползваха от липсата му и увеличиха преднината си на 21 точки в края на третия период- 63:42. Късните опити на сърбите да се върнат в мача не донесоха нищо и те останаха с три тройки от 19 опита в мача.

Центърът Рики Рубио вкара 19 точки за Испания, Виктор Клавер остана с 14, а Марк Гасол добави 11. Гардът на Сърбия Богдан Богданович наниза 26 точки и единствен беше на ниво, а също така взе и 10 борби.

Испанците буквално ни премазаха с тяхната здрава защита и разбиха нашия игрови план, коментира след мача капитанът на сърбите Мирослав Радулица.

Аржентина наказа Полша с бързи кошове и безкрайно точната стрелба на Маркос Делия, който наниза 10 точки през първата четвърт и общо 12 за мача. 39-годишният център Луис Скола отново беше най-презицен и приключи с 21 точки, докато Николас Брусино добави 10. Натурализираният американец Антъни Слоутър вкара 16 за Полша./БТА