Световният шампион Испания е първият финалист в олимпийския баскетболен турнир в Пекин. Ла Фурия надделя в изключително равностоен мач над Литва с 91:86 и вече чака своя съперник за златото от двубоя между САЩ и Аржентина.

Срещата бе много интересна и оспорвана до самия край, като испанците измъкнаха успеха в последната четвърт. Те започнаха добре, но се отпуснаха и липсата на концентрация им се отрази негативно. Литовците взеха инициативата и обърнаха нещата в своя полза до почивката, която дойде при 42:40 в тяхна полза.

Третата част също мина с лек превес на тима от прибалтийската държава, но изведнъж в състава на Испания се усети свеж импулс. С много усилия и доза късмет Ла Фурия успя да поведе в началото на последната четвърт, благодарение на брилянтни изяви на Руди Фернандес и Пау Гасол. Няколко поредни грешки на литовците и точно изпълнените фаулове от страна на испанците дори позволиха на иберииците да дръпнат в резултата до шест точки.

Всички старания на Ясикевичус и компания да стигнат поне до продължение докараха резултата до само три точки в полза на Испания шест секунди преди сирената. Те обаче се оказаха твърде недостатъчни за нещо повече, тъй като след изпълнение на наказателни удари Раул Лопес и Карлос Хименес отново върнаха аванса на пет точки – крайното 91:86.

Най-резултатен за победителите бе Пау Гасол с 19 точки, Руди Фернандес добави 18, а Фелипе Рейес завърши с 13. От състава на Литва Симас Ясайтис и Шарунас Ясикевичус реализираха по 19 точки, а Робертас Явтокас вкара 15.

Финалът на мъжкия баскетболен турнир е в неделя от 9:30 часа сутринта българско време. Литва ще играе мач за бронзовите медали в същия ден от 7 часа.