Испанският селекционер Сержо Скариоло обяви групата, която ще се готви за Европейското първенство по баскетбол през септември. Всички погледи естествено са насочени към Пау Гасол, като суперзвездата е включен в състава, но все още не е потвърдил участието си. Гасол стана шампион на НБА с Лос Анжелис Лейкърс и в момента се наслаждава на кратката си почивка, но по-рано обяви, че има желание да играе за националния.

„Надяваме се до края на седмицата Пау да потвърди, че ще участва на Европейското,” заяви босът на испанската федерация Хосе Луис Саес. „Има още няколко малки подробности за уточняване, но не смятаме, че Пау ще откаже,” добави Скариоло.

Вундеркиндът Рики Рубио също е в групата, а селекционерът го защити, след всичко, което преживя младокът напоследък. Той бе избран в Драфта на НБА под №5 от Минесота, но испанският му клуб ДКВ Ховентут иска трансферна сума, която е твърде висока, което може да задържи гарда в Европа още един или два сезона, въпреки желанието му.

„Всички смятат, че ако има човек, който може да се справи с тези проблеми спокойно, това е Рики. Надявам се, че той ще ги е решил до 30 юли,” каза Скариоло.

Друг младок, избран в Драфта – Виктор Клавер, също получи повиквателна. В състава се завръща Карлос Кабесас, който ще замести Хосе Калдерон. Калдерон не получи разрешение от своя отбор да играе за националния, заради многото контузии през миналия сезон. Поради лични причини националния отказа Фран Васкес.

По преценка на Скариоло, за втора поредна година в групата не попадна Серхио Родригес. Покана да тренират с тима имат Саул Бланко, Серхио Лул и Гийем Рубио.

Испания ще играе контроли с Куба (14 август), Литва (19 август), Словения (20 август) и Великобритания (21 август). След това има предвидени проверки с Израел и Полша, както и Иран, и Литва.

Съставът: Карлос Кабесас, Виктор Клавер, Руди Фернандес, Хорхе Гарбахоса, Марк Гасол, Пау Гасол, Раул Лопес, Алекс Мумбру, Хуан Карлос Наваро, Фелипе Рейес, Берни Родригес и Рики Рубио.