Старши треньорът на националния отбор на България по баскетбол Любомир Минчев обяви избраниците си за предквалификациите за Световното първенство през 2019 година.

"Започваме подготовка на 28 юни. Времето обаче е доста по-малко спрямо миналата година, което е сериозен проблем, така че ще трябва да разчитаме и на силната мотивация на играчите", каза Любомир Минчев. Дий Бост и Александър Везенков ще се присъединят три дни по-късно към съотборниците си.

"Единствената цел пред отбора е класиране за следващия етап на квалификациите. Доверявам се на играчите, които съм извикал в отбора. Най-тежко ми бе решението за Иван Лилов, но смятам, че няма смисъл да викам прекалено много хора, които няма да играят или ще играят съвсем малко в контролите, а след това ще трябва да ги освобождавам от тима", коментира Минчев. Запитан за избора на Бост, националният селекционер каза, че плеймейкърът на Монако е силно мотивиран и е предпочетен пред Джейсън Уошбърн, тъй като липсват достатъчно други класни играчи на позицията на плеймейкъра.

"Притеснява ме идеята, че ще се класираме лесно. Миналата година играхме равностойно срещу далеч по-силни от нас съперници, но не успяхме да ги победим. Надявам се, че тази година няма да има подценяване. Преди сме имали такива моменти, в които след силна игра, на следващата година е имало провал. Не искам да се смята, че ще е по-лесно тази година. Смятам, че ще ни е доста по-трудно. Следях съперниците миналата година, все още не са си обявили съставите. Беларус бе много близо до класиране миналата година, а Португалия миналата година игра без един от основните си играчи. Година с година не си прилича. Искам впечатлението, което сме оставили, тази година да го затвърдим. Но за тази цел трябва да има класиране", добави Минчев.

България е в квалификационна група с тимовете на Беларус и Португалия, като първите два отбора се класират за следващата фаза.

"За мен като треньор новата система на квалификации е по-неблагоприятна. Викаш състезател, имаш 3-4 тренировки и трябва да играеш. Явно вече повече ще се разчита на потенциала на играчите и заради кратката подготовка тази система е по-добра за по-силните отбори," допълни Минчев.