Звездата на Лотоматика Рома Ибрахим Джаабер бе в основата на класирането на България за последното Европейско първенство. Американецът с роден паспорт изигра много силен квалификационен цикъл, но не се включи на самия шампионат, а цитирани бяха най-различни причини за отсъствието му.

Джаабер не смята България за затворена страница, и все още поддържа връзка с някои хора от щаба на Пини Гершон, включително и самия национален селекционер. Той отказа да определи какви са шансовете му отново да облече екипа на „трикольорите”, и в типичния си философски стил каза, че оставя всичко на бъдещето.

Ибрахим е основна фигура в състава на Лотоматика, който след силния старт на сезона изпитва сериозна криза, и загуби пет поредни мача от Евролигата. В сряда римляните отстъпиха на свой терен и от Маруси, а Джабер показа, че не е в най-доброто си състояние. След двубоя с Маруси, Ибрахим Джабер се съгласи да отговори на въпросите на Гонг в любопитно откровено интервю.

Доста неприятни загуби напоследък, и ти не си в топ форма напоследък, каква е причината?

- Имаме проблеми, опитваме се да намерим решения за тях. Някои неща не се случват така, както ги искаме, а в полза на другите отбори, те вкарват всичко, а ние нищо. Трудим се здраво, работим, всички все още мислим позитивно, така че се надявам да излезем от тази дупка.

Все още имате шанс да излезете от групата, мислиш ли, че ще успеете?

- Да, определено. Днес бе важен мач, защото Маруси е основен наш конкурент. Борихме се много, но те сториха каквото бе нужно, за да спечелят.

Все още много хора говорят за теб в България. Смяташ ли да се върнеш?

- Да, някой ден, в бъдеще. Не знам кога, защото не знам какво ще ми донесе бъдещето. Така че, ще видим.

Ако получиш покана, ще се съгласиш ли да играеш за България?

- Не става въпрос за това. Въпросът е къде ще съм догодина, и какво ще ми се случи в бъдеще. Така че не съм взимал решения за това още.

Чух, че Пини Гершон иска да бъдеш в неговия отбор, ако продължи да води националния тим на България...

- Така ли?! Аз говорих с Пини неотдавна, все още сме добри приятели, аз го уважавам много, и когато му дойде времето да вземем решение, ще говорим пак.

Какви са плановете ти за бъдещето?

- Нямам планове все още.

Може би НБА, и няма да се върнеш в Европа?

- Ще видим, ще видим, имам доста възможности. Сега обаче искам да се фокусирам върху това да се класираме за Топ 16 и върху италианската лига.

Поддържаш ли все още някакви контакти със съотборниците си от националния отбор на България?

- Да, дори преди две седмици играх срещу Деян Иванов, той беше тук и миналата година. Основно с него и с брат му поддържам контакт. И Пини, и Тити, треньорите.

Към края на 2009 година, как би определил че е минала тя за теб?

- С възходи и падения. Доста възходи и падения. Но това е нормално, в баскетбола, в живота.

Помогна ли ти участието с националния отбор и за играта в клубния тим?

- Да, определено. Научих много от Пини, и от това да играя с отбор, който никой не очакваше да побеждава. Да, помогна ми много.

Ти помогна много на България да се класира за Евробаскет 2009, гледа ли някой от мачовете на първенството, или следеше ли ги по някакъв начин?

- Да, гледах малко, отпаднаха рано. Има едно момче от националния отбор, администратора Любо (Нешев), поддържам контакт с него, и той ме информираше за нещата.

Знам, че е труден въпрос, но хората говорят, че ти не си искал да играеш за България това лято. Има ли някаква истина в това?

- Това не бе само мое решение, взехме го заедно. Беше решение на Пини, решение на моя агент, и накрая, и мое решение, така че не бях само аз. Беше добра възможност да играя там, както вече казах, научих много. Но за млад играч като мен има много възможности, така че винаги трябва да търся най-доброто решение за себе си.

Ако трябва да определиш в проценти шансовете отново да играеш за България?

- Не знам, наистина не знам.