Министър председателят на България Бойко Борисов се срещна с генералния секретар на ФИБА Свят Патрик Бауман и Коста Илиев - мениджър в департамента „Национални федерации“ на ФИБА Свят.

На разговора присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на Лукойл Академик Валентин Златев.

Премиерът Борисов обсъди с представителите на световната баскетболна централа конфликта в европейския баскетбол между ФИБА и Евролигата.

Несъгласуваността в спортните им календари не позволява на националните състезатели, участващи в мачовете от Евролигата, да се включат в квалификациите на националните си отбори за Световното първенство през 2019 г. и Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

В конкретния случай България получи в последния момент разрешение да използва Александър Везенков от Барселона, но гардът Дий Бост не бе пуснат от Жалгирис.

Патрик Бауман и Коста Илиев поискаха съдействие от българския министър председател за разрешаване на казуса по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Бойко Борисов пое ангажимент да обсъди въпроса с премиерите на държавите членки на ЕС и посочи, че по време на ротационното ни председателство ще бъдат положени максимални усилия за намиране на решение от създалата се конфликтна ситуация.

Министър Кралев също повдигна въпроса, който бе разгледан, и по време на работна среща на министрите на спорта от ЕС в Брюксел в началото на седмицата. Спортният министър бе категоричен, че ЕС трябва да бъде медиатор между Международната баскетболна федерация (FIBA) и Euroleague Commercial Assets (ECA).