Гърция и Хърватия ще играят на Олимпиадата в Пекин през следващия месец, след като взеха две от последните три квоти за баскетболния турнир в заключителната квалификация, играна в Атина. За финалния пропуск за Игрите ще спорят Германия и Пуерто Рико в пряк сблъсък тази вечер.

Късно снощи домакинът на предолимпийската квалификация Гърция победи Пуерто Рико с 88:63 и си осигури място на най-големия спортен форум. Световните вицешампиони почти не срещнаха проблеми срещу латиноамериканците, които останаха без голямата си звезда Карлос Аройо още във втората част, след като гардът получи контузия в мускул на прасеца.

Димитрис Диамантидис поведе съотборниците си уверено с 15 точки, а още петима гръцки баскетболисти записаха двуцифрен точков актив. Тео Папалукас направи 10 асистенции, плюс още девет точки за успеха.

Въпреки че Пуерто Рико успяваше да се доближи доста в резултата на моменти, окуражаваният от пламенната гръцка публика отбор на домакините бързо трупаше аванс. Сериозно включване направи и големият Софоклис Скорцианидис, завършил с 13 точки и пет борби само за 13 минути на паркета.

Единствено Хуан Бареа пък успя да премине границата от 10 точки за Пуерто Рико, като той завърши със 16 в актива си.

В другия полуфинал Хърватия се наложи над Германия със 76:70 и ще играе на Олимпиада за първи път от 1996 година насам. Успехът за момчетата на Ясмин Репеша не дойде лесно, но те съумяха да удържат Дирк Новицки и компания. Немската суперзвезда отново бе герой, но неговите 30 точки и 13 борби се оказаха недостатъчни за победа.

В края на третата четвърт германците дори имаха преднина от 49:47, след като наваксаха изоставане от 12 точки. Хърватите обаче не се стъписаха, а обърнаха отново нещата в своя полза с три бързи коша на Давор Куш и Никола Пъркачин. В края на мача Германия имаше един последен шанс за обрат, но не го използва по най-добрия начин и остави успеха в хърватски ръце. Марко Томаш бе най-резултатен за победителите с 21 точки, а Пъркачин добави 10.

Днес от 19:30 часа Германия има шанс да хване последния влак за Пекин, ако победи Пуерто Рико в мача за третото място.