Изпълнителният директор на българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че няма притеснения по повод контестацията подадена от Белгия след снощния двубой от евроквалификациите в зала „Универсиада”, но коментира, че България е в неизгодна позиция, заради различните начални часове на последните срещи в трите групи.

„В общи линии те имат претенции към резултата, не към съдиите. Може би нещо заради дисквалификациите. Ние сме изпратили днес, както е по правилник записи от двубоя. ФИБА ще има възможност да види всичко, което се е случило. Контестацията по принцип няма фундаменти. Аз лично нямам притеснения. Всичко, с което разполагаме сме го пратили навреме. Навсякъде може да се случи такова нещо. Контестация за резултата, просто няма фундамент. Няма такава практика”, коментира Георги Глушков пред Гонг по повод действията на белгийците.

При успех на България в Грузия, националите ще се вълнуват най-вече от срещата Черна гора – Израел. Двубоят на българите в Тбилиси е от 18 часа българско време, а този в Черна гора е в 22.00 часа. Дори другият двубой в нашата група Белгия – Полша е с по-късен начален час – 21.15 часа българско време, както и срещата Босна – Македония от 21.45.

„Би трябвало да са с еднакъв начален час. Това е съвсем нормално. Въпреки че, те казват - различни групи, различни географски ширини. Четири часа има разлики между различни градове в географско отношение. Може би затова са го направили. Но би трябвало да са по едно и също време, защото сега ние сме в неизгодна ситуация, както и отборът на Грузия. Докато другите два отбора – на Черна гора и Израел са в по-изгодна позиция, защото могат да знаят резултата и други тактики. Ако бяха мачовете по едно и също време, ние, Грузия, Черна гора и Израел щяхме да сме с равни шансове, но сега те имат предимство, знаейки нашия резултат. Ние говорим на тази тема, но нямаме право да отменяме мачовете на други, нямаме право да искаме. Грузинците биха могли да пожелаят да си отложат мача например. Те са също в нашето положение и би трябвало да е в техен интерес мачовете да са по едно и също време. В тази обстановка, би трябвало да се играе в 11 часа вечерта”, сподели Глушков.