„Ще остана толкова дълго, колкото ме искате. Може дори като помощник-треньор”, отсече трикратният шампион на Европа с Макаби Тел Авив Пини Гершон на въпрос дали ще остане старши треньор на националния тим на България и след Европейското в Полша.

Колкото до това дали плеймейкърът Ибрахим Джабер ще пристигни и кога, Пини каза: „До два-три дни ще решим дали да доведем Иби. Ще говоря с него отново. Ако ще играе, ще го извикаме. Ако не – няма да идва. Нямаме достатъчно пари, за да разкарваме играчи. Това са доста пари и ще пестим, колкото е необходимо. Събрахме парите за подготовката много, много, много трудно. Струва ни доста пари и ако можем да пестим, ще го направим, така че след няколко дни ще реша дали да го извикаме. Цяла година търсим подходящ играч. Това са двамата най-добри, които можем да доведем и искат да играят. Това е много важно – да искат да играят за България. Селектирахме ги от 6-7 играчи. Единият е от НБА, а другият – топ играч в Германия, така че смятам, че единият от тях може да ни помогне много. Това е най-доброто, което можем да направим. Никой не знаеше за Иби преди миналото лято и вярвам, че следващото ще помните какво е направил американецът, който изберем да ни представя. Кейдриън Кларк не е пойнт-гард, а както казах имаме нужда от някой да води отбора и да бъде не добър, а много добър. Положението става все по-тежко и няма вече мачове с Унгария и Финландия, а с отбори от топ ниво, затова ни трябват топ-играчи. Най-важното е обаче да са играчи, които искат да са тук, да играят и да побеждават. Тези двамата дойдоха навреме, сериозни са, тренират много и вярвам, че искат да ни помогнат. За първи път казваме на американец кога да дойде и той идва на точната дата. И двамата бяха тук навреме без трикове и нещо подобно.”

„Реагирам по-добре на напрежение, затова нямам нищо против да има напрежение. Ние сме аутсайдери и ще е по-лесно за нас. Надявам се да сме способни на изненада. Няма причина да сме под напрежение. Другите са под напрежение. Литва и Турция са фаворити, а пък и за домакините ще е много тежко. Не е лесно да играеш първи мач на Европейското и да си домакин. Искам да отидем в следващата фаза, няма значение кой ще победим. Може да вземем една победа и да не е достатъчно. Не забравяйте, че в полския тим има играчи, които ще направят 35 милиона през следващите няколко години, а в нашия има такива за 350 лева”, коментира Пини Гершон по повод ситуацията в Полша.