Германия със сигурност няма да може да разчита на своята най-голяма звезда Дирк Новицки за предстоящото Европейско първенство по баскетбол през септември. Немската баскет федерация оповести днес, че собственикът на Далас Маверикс Марк Кюбан не позволява на своя състезател да играе тази година. Новицки бе в състава на Бундестима за всички предишни по-големи първенства, но сега вече трябва да почива.

Президентът на федерацията Инго Вайс заяви, че няма лоши чувства между страните и в централата „приемат решението”.

„През последните 10 години имахме отлични взаимоотношения с Марк Кюбан и Далас Маверикс, които до момента правеха всичко възможно Дирк да играе за националния,” заяви Вайс.

Самият Новицки сподели, че би искал да играе, „но разбира позицията на Марк Кюбан”. Дирк коментира, че още след Олимпиадата миналата година е обещал на Кюбан това лято да бъде отделено само на почивка и подготовка за сезона в Националната баскетболна асоциация.

„Окончателното решение взехме едва снощи. Все още не знам какво ще правя, тъй като започвам лагер с Далас едва в края на септември. Възможно е да си остана в Германия, за да гледам националния отбор. Зависи къде ще съм в следващите няколко седмици,” обясни Новицки преди „Билд”.

Запитан дали това е краят на националната му кариера, и дали не мисли за окончателно оттегляне, Дирк Новицки бе категоричен: ”Не, в никакъв случай.”