Международната баскетболна федерация (ФИБА) и Евролигата съобщиха, че са постигнали споразумение през предстоящия сезон 2023/24 да няма дублиране на датите за мачовете на националните и клубните отбори.

Двете най-мощни баскетболни организации в Европа са в конфликт от около десетилетие, заради който играчите от водещите европейски клубове е почти невъзможно да участват в мачовете на националните си отбори в квалификациите за европейски и световни първенства.

Сега обаче страните изглеждат все по-близо до намиране на дълготрайно решение на проблема, като отстъпки са направени и от двете страни.

Още през април от ФИБА взеха решение да слеят в един прозорците за квалификациите за европейското първенство по баскетбол. Вместо да има мачове през ноември тази година и февруари догодина, сега тимовете ще играят само през февруари. В същото време Евролигата няма да провежда мачове в този период, което ще даде възможност на баскетболистите да играят за страните си.

За момента решението е само за сезон 2023/24, но с направените отстъпки изглежда напълно постижимо то да бъде задържано и за следващите години.

"ФИБА и Евролигата могат да потвърдят, че ще продължат да разговарят през следващите 12 месеца за намирането на удовлетворяващо всички страни решение, което да бъде за доброто на баскетбола в Европа и в световен мащаб", заявиха двете организации./ БТА