България загуби с 86:87 като гост на Унгария в европейска квалификация. С това активът на Пини Гершон и компания е осем точки от пет мача, и трябва да търси победи във всичките си оставащи мачове – две домакинства и гостуване – ако иска да се бори за първото място в група А. В другия двубой от групата днес Сърбия се наложи над Италия за втори път, в случая със 72:52.

Така в класирането води Сърбия с 9 точки, пред България с 8, Унгалия със 7, Финландия 6 (мач по-малко) и Италия - 6. 

Българският отбор пристигна в Унгария с мисълта само и единствено за победа и показа характер, особено през второто полувреме, но в края на срещата малко не достигна на Тодор Стойков и съотборниците му да се докоснат до Евробаскет 2009.

Домакините, борещи се да изплуват от дъното на група А, излязоха също много мотивирани, и започнаха по-добре в началните минути. Все пак българският тим се окопити бързо и до края на първата четвърт изравни играта и изоставаше само с точка след началните десет минути. В следващата част обаче далечната стрелба на унгарците потръгна и те успяваха да поддържат преднината си на 4-5 точки през цялото време до почивката, която дойде при 47:43.

След указанията на Пини Гершон в съблекалнята между двете полувремена, българският състав се появи на терена само с мисълта да обърне развоя на срещата и точно това направи. Последователни кошове на Филип Виденов и Димитър Ангелов дадоха преднина на България за първи път в мача в 21-та минута при 47:48.

Седем минути преди края на срещата авансът на българите вече бе шест точки, когато започна сривът в играта ни, и за съвсем кратко време унгарците намалиха изоставането си само на една точка 80:81, след два точки изстрела от фаул и една тройка. Последва размяна на кошове, за да се стигне до 84:86 в полза на нашите баскетболисти, минута преди сирената.

Два български и два унгарски пропуска вече предзнаменуваха българска победа, когато две секунди преди последния сигнал Мартон Фодор попари надеждите ни с тройка за 87:86, като бе и фаулиран при стрелбата. Фодор разбира се пропусна стрелбата си, но негов съотборник овладя отскочилата топка. Българите направиха финален опит да запазят секунда от времето, като Джабер извърши нарушение, Бадер пропусна два пъти от линията, но след като Стефан Георгиев овладя, прозвуча и сирената за края.

С 21 точки за България завърши Димитър Ангелов, Деян Иванов добави 16, а Стойков – 15. За Унгария най-резултатен бе Ищван Немет с 19 точки.

На 10 септември България приема Финландия, в осмия кръг нашите национали почиват, а квалификационният цикъл приключва с гостуване на Италия (17 септември) и домакинство на Сърбия на 20 септември, като последният мач може да се окаже и пряка битка за първото място в група А.