Една от треньорските легенди на Стария континент и настоящ наставник на баскетболния тим на Сърбия Душан Ивкович индиректно похвали България след жребия за евроквалификациите тази година. Сърбия, България, Италия, Унгария и Финландия ще са съперници в една от групите в битка за Европейското в Полша през 2009 година.

„Българите имат амбициозен тим”, каза Ивкович и добави: „Дори, когато бяхме бивша Югославия, винаги имахме проблеми с тях. Сега назначиха за селекционер Пини Гершон, а имат и натурализирани играчи.”

64-годишният специалист достатъчно дълго е в този бизнес, за да знае какво точно предстои на страната му по пътя към еврошампионата и мечтаните медали след това. Душан Ивкович започва треньорската си кариера през 1978 година в Партизан, а по-късно води Югославия през 80-те и началото на 90-те година. Печелил е 6 държавни титли с Партизан, ПАОК Олимпиакос и три с ЦСКА Москва. В колекцията си има още - купа Корач от 1979-та, Евролигата –от 1997-ма, купа Сапорта през 2000-та година, купа УЛЕБ от 2006-та и сребро с Югославия от Олимпиадите през 1988-ма и 1996-та година.

„Ясно е, че не ни се падна най-лесния жребий”, заяви сръбският национален треньор. „Италия е може би най-тежкият съперник в квалификациите. Не е много хубаво, че сме в група с 5 отбора, но както и да е. Знаем каква е нашата цел – да се класираме. Оптимист съм, но всъщност, ако не бях, нямаше да се заема с тази работа. Финландците имат добри състезатели в американски колежи и в Евролигата също. Никак не са лоши. Ще използваме подготовката за да разузнаваме италианците колко се може повече”, коментира още Душан Ивкович.