Селекционерът на Сърбия Душан Ивкович смята, че българския национален отбор по баскетбол е съставен от качествени играчи. „Българите играят отлично и биха и в трите си срещи. За това най-голяма е заслугата на двама чужденци в отбора. Това са опитния треньор Пини Гершон и натурализирания Ибрахим Джабер”, каза Ивкович на специална пресконференция в Белград по повод предстоящата среща между националните тимове на България и Сърбия.

След първите три кръга Сърбия има две победи (над Унгария и Италия) и една загуба (от Финландия), докато България има максимален актив от 3 победи.

„Всички знаем каква схема на подготовка имат израелските треньори и няма да е проблем да се подготвим, но Гершон е известен като майстор и в психологическата подготовка на играчите. Българите играят изключително. Джабер има пълна свобода в играта и контролира добре стрелбата си,” каза Ивкович, цитиран от Bulgarianbasket.com.

Легендарният сръбски треньор по-рано подчерта, че има много място за напредък в отбора му, а преди всичко баскетболистите му трябва да подобрят играта си в защита.

„Ние трябва със сигурност да спечелим този мач. Трябва да играем по-добре в защита, да бъдем по-твърди и да не допуснем нито един лек кош. Чрез защита може да постигнем това, което искаме, а с нея ще дойдат около 30 точки в контраатаките”, добави селекционерът на Сърбия.

Ивкович каза още пред сръбските медии, че в отбора на Сърбия няма никакви проблеми с контузени играчи и ще обяви имената на 12-те веднага след тренировката в сряда сутрин.

Срещата в „Белградска Арена” започва в 21.30 българско време, а пропуски за нея вече няма. Те бяха раздадени вчера в рамките на четири часа като общата им бройка е 17 383. Всеки зрител ще има свое място, за да се избегнат проблемите от миналата среща с Унгария, когато много от феновете са били правостоящи на входовете или са седели на стълбите. В събота пък Италия гостува на Сърбия в същата зала.