Владе Дивац – легендата на сръбския баскетбол не остава равнодушен към събитията на Европейското първенство в Испания. Дивац вече почти година работи за Реал Мадрид и бе достатъчно отзивчив към отразяващите шампионата журналисти, за да коментира ранното отпадане на Сърбия от Евро 2007.

- Това е част от спорта. Израелците си осигуриха класиране в следващата фаза, а ние – не. Най-важното нещо сега е да си извлечем поуките. Трябваше да свършим някои неща още преди 5 години, а ние нищо не променихме. Затова и се стигна до тук. Просто трябва да изкореним дадени неща!

- Какво трябва да се промени?

- Нужно е да се промени цялата система. Аз не обвинявам нито играчите, нито треньора. Цялата система на функциониране на федерацията, както и системата за работа с младите е лоша. Страх ме е, че може да изгубим всички тези талантливи играчи, които това лято ни донесоха 4 златни медали при подрастващите. Не виждам проблем в персоналните решения, по-големият проблем е в системата, която работи по този начин вече 15 години. Тази система не функционираше дори, когато моето поколение печелеше медали, но нашето предимство тогава беше, че имахме добро наследство.

- Как влияе треньорският съвет на родния баскетбол?

- За първи път ще кажа официално – много негативно. Може всички треньори да ми се сърдят, аз съм работил с всички и ги уважавам, но трябва да кажа истината за тяхната работа. Мисля, че проблемът не е в тях поединично, а в това, че някой от тях са там, като поддръжници на някой – не, защото им вярват, а защото са против някой друг. В тази връзка мисля, че треньорският съвет не трябва да работи по този начин. Те са велики треньори, но в съвета не работят искрено, повярвайте ми!

- Кога започна този спад?

- Още докато ние играехме в националния. Тогава успявахме да се спасим и качества и желание. Държавата е виновна, че много състезатели не искат да играя за националния сега. Политиците не показват достатъчно любов към спортистите. Някой вече натрупаха медали за други страни. Вече не мога да гледам как деца се дрогират и мачове, в които малко остава някой да загине. Ако имах решение обаче до сега да съм го споделил…

- А какво ще кажете за поведението на Дарко Миличич след срещата с Гърция?

- Кратко – проблемът е в манталитета и възпитанието.