Старши треньорът на младежкия национален отбор по баскетбол Иван Чолаков бе доста разочарован след втората поредна загуба за нашия тим на Европейското първенство, Дивизия Б. Днес водените от Чолаков и Петко Делев момчета отстъпиха на Австрия и след като Македония надделя над Унгария, вече не могат да се борят за влизане в елита.

„На нашия отбор му липсва игровата подготовка, бихме могли да играем и по-добре, но трябваше да играем много мачове преди такъв форум като Европейското. В момента не е хубаво да давам персонални оценки, за да не казвам тежки думи, нека да мине цялото първенство. Момчетата имат качества, но нямат войнствен характер,” сподели Чолаков.

„Трябва да нацеля състава, а в един момент, докато става това, трябва да изкарам тези така наречени звезди, после пак да ги вкарвам, докато се нацели съставът. Ако най-талантливите ти изневеряват, трябва да почнеш да търсиш друг състав. За мен основното е, че не сме подготвени игрово. Трябваше да играем турнири навън, да поносят малко тежест. Те играят по един начин в България, а когато излязат навън, по коренно различен.”

Относно бъдещето на българските млади баскетболисти, които тепърва ще трябва да се налагат и при мъжете, наставникът коментира:„Уплашен съм, страх ме е да прогнозирам. Това поколение има шанс да влезе в Дивизия А, ако не тази година, то догодина. Но искам да се отделя специално внимание, да се организират повече турнири, мачове, в които тези момчета да влязат в състезателната обстановка. Трябва да настояваме повече, и когато имаме прилично поколение, да му създадем по-добри условия. Трябва да се отдели повече внимание, да, наистина коства средства, но иначе сме обречени предварително.”

„Неприятно ми е, не съм очаквал, че след толкова първенства, тези момчета ще играят толкова плахо. Люксембург, Швеция, Финландия, Полша играят с такова самочувствие, играят все едно имат пет звезди в НБА да играят. А на нашия отбор му липсва точно игровата практика, за да има самочувствието и увереността в предприемането на действия,” завърши Иван Чолаков.

В късния мач от нашата група Македония се наложи с мъка над Унгария с 68:66 и по този начин прекъсна надеждите на българския тим, че може да се получи въртележка, която да го изпрати напред само с една победа.