Чехия и Финландия обявиха на какви състави ще разчитат за поредната порция световни квалификации в баскетбола.

Чехите оставиха в групата 14 души, след като предварително бяха обявени 24.

Групата на Финландия е от 17 баскетболисти.

България приема Чехия на 23 февруари в Ботевград, и гостува във Финландия на 25 февруари.

Очакваното отсъствие на центъра на Фенербахче Ян Весели не притеснява особено Чехия. Дебют за техния национален тим ще направи друг център - Вацлав Буйнох, който играе в местното първенство.

Лукаш Пализа имаше повиквателна и за предишните мачове на Чехия, но ги пропусна заради травма, така че и крилото ще е дебютант.

Двама от 14-те ще отпаднат точно преди гостуването в България на 23 февруари, а окончателните 12 ще пътуват и за Исландия, тъй като според треньорския щаб на чехите така или иначе няма да има време за тренировки между двата двубоя.

Освен Буйнох и Пализа, в групата са още: Патрик Ауда, Томаш Виорал, Павел Пумпърла, Войчех Хрубан, Онджей Сенал, Виктор Пулпан, Блейк Шилб, Онджей Балвин, Якуб Ширина, Мартин Петерка, Яромир Бохачик, Мартин Кършиж.

Във финландския лагер също има ново име - младият талант Елиас Валтонен.

19-годишният играч се представя убедително в първенството на Финландия, а следващото лято заминава за един от най-силните колежи в САЩ - Аризона.

В списъка от 17 е и Петери Копонен от Барселона, но дали той и Александър Везенков ще бъдат освободени от испанския гранд, все още не е известно.

Тимът се събира в понеделник и ще тренира заедно четири дни преди мачовете си с Исландия и България.

Групата на Финландия: Ропе Ахонен, Шон Хюф, Анти Канерво, Мико Коивисто, Петери Копонен, Тука Коти, Карл Линдбом, Александър Мадсен, Ерик Мърфи, Юхо Ненонен, Анто Никаринен, Мати Нутинен, Антон Одабашъ, Сасу Салин, Елиас Валтонен, Джамар Уилсън.