Българският национален отбор по баскетбол се наложи с 92:71 над Швейцария, и взе добър аванс преди втория мач от полуфиналите по пътя към класиране за Евробаскет 2015. В неделя във Фрибург, нашите трябва да запазят преднината си, за да намерят място във финала. Само първият от целия допълнителен квалификационен турнир печели място на Европейското след две години.

Националният ни отбор, за първи път това лято в зала "Универсиада" в София, изигра много силна последна четвърт, след слаби втора и трета, и така се поздрави с хубавата победа.

Националите започнаха мача доста силно и инициативата беше в техните ръце през цялата първа част. Те организираха добри атаки с добра успеваемост от далечно разстояние и комбинативна игра. Най-голямата разлика в мача до момента бе в самия край на първите 10 минути при 25:17. Още в началото на втория период разликата стана двуцифрена и се запази след нови силни минути на отбора ни за 43:30. Внезапен срив в нападението и няколко елементарни грешки в защита в края на полувремето обаче доведоха до серия от 11-1 на швейцарците и така те се приближиха само на 3 точки при 41:44.

Националите ни продължиха със слабата игра и след почивката, което доведе до изравняване на резултата за първи път в мача при 49:49, а след това гостите поведоха в резултата. Националите ни се върнаха към добрата игра от първото полувреме в самия край на частта и успяха да поведат със 7 точки при 68:61, оставяйки си шанс да я увеличат през последната десетка.

България взе 21 точки аванс на Швейцария, останаха само 3 крачки за Евробаскет

източник: БГНЕС

Много силна защита на България в началото на последната част веднага промени статуквото и след серия от 6-0 разликата стана 14 точки. Страхотната защита на българите продължи и това увеличи серията на тима на 15-2, за да поведе с цели 20 точки при 83:63. Националите ни опазиха преднината си до края и изведоха мача до победата.

Отборът ни показа силна игра в нападение, завършвайки с 26 асистенции и само 12 грешки. Тимът ни наниза и цели 15 тройки при силна успеваемост от 50% от далечно разстояние, беше по-добър и при стрелбата общо от игра, както и от наказателната линия.

Александър Янев се включи много силно в ключовите минути на последната част и вкара най-много точки за победителите – 13. Трима баскетболисти завършиха с по 12 точки – Калоян Иванов, Николай Върбанов иВеселин Веселинов, а с 11 и 9 асистенции се включи Бранко Миркович. За Швейцария с по 18 точки завършиха Душан Младжан и Клинт Капела.

България взе 21 точки аванс на Швейцария, останаха само 3 крачки за Евробаскет

източник: БГНЕС

България взе 21 точки аванс на Швейцария, останаха само 3 крачки за Евробаскет

източник: БГНЕС