Националният отбор на България по баскетбол започна участието си в предквалификациите за световното първенство в Китай през 2019 година с убедителна победа като гост над Португалия. В Синеш играчите на старши треньора Любомир Минчев се наложиха с 82:71 (26:16, 25:10, 20:24, 11:21). Категоричният успех отваря широко вратите на България към едно от първите две места в групата и участие в същинската фаза на квалификациите за Мондиала след две години.

Още в началните минути на срещата българският отбор наложи своето темпо на игра и с добра стрелба от далечна дистанция и хубава игра в защита успя да натрупа аванс от 10 точки до края на първата четвърт. Силното представяне на възпитаниците на Любомир Минчев продължи и през вторите 10 минути, в които трикольорите бяха дори по-убедителни, а португалците така и не намираха противодействие срещу отличната стрелба от зоната за три точки на българския тим.

Това доведе разликата до 25 точки на почивката. За сравнение през първите 20 минути Португалия не успя да отбележи нито една тройка, докато българските играчи стреляха над 60 процента от далечно разстояние. Дий Бост реализира 13 точки до почивката за българския тим, докато крилото на Барселона Александър Везенков остана само на една борба от това да направи "дабъл-дабъл" още до 20-ата минута.

В началото на третата четвърт Португалия показа баскетболни аргументи, но разликата така и не падаше под 20 точки. В заключителните 10 минути темпото на игра в българския тим вече бе доста далеч от това през първото полувреме и това позволи на "мореплавателите" да намалят изоставането си, но то и така не падна под 10 точки.

Дий Бост завърши с 23 точки за българския тим, капитанът Чавдар Костов добави 18, а Везенков приключи с 13 точки, 13 борби, 5 асистенции, 2 откраднати топки и 1 чадър, а българският тим завърши с 15 отбелязани тройки от 29 опита. Следващият мач на националния отбор е в събота в Ботевград срещу тима на Беларус, който почива в първия кръг./БТА