Българският национален отбор по баскетбол за жени спечели международния турнир в памет на големия български треньор Иван Гълъбов след победа в последната среща със 77:66 (26:15, 15:21, 15:17, 21:13) над Швеция.

Мачът се развиваше равностойно до четвъртата част, след като българките бяха категорични с 9 точки преднина след края на първата четвъртина, но авансът беше стопен от шведките до края на третата. В последната част обаче баскетболистките ни показаха класа и спечелиха заслужено с 21:13, което оформи крайния резултат на 77:66.

Българките завършиха турнира без загуба, на второ място е Холандия, а последни останаха баскетболистките на Швеция без спечелен мач. И трите отбора водят подготовка за предстоящи квалификации, но за разлика от нашите съперници, които се борят да влязат в дивизия А, нашите баскетболистки ще се опитат да намерят място сред участниците на Евробаскет 2009 в Латвия.

Най-резултатна за България бе Милена Томова с нейните 21 точки, Евелина Гунева остана с 13. Пореден силен мач изигра Гергана Брънзова-Ерденай, завършила с 14 точки и 13 борби. Добре държеше диригентската палка Екатерина Димитрова, която отбеляза 11 точки, отне 2 топки и хвана 2 борби.

За гостенките Елизабет Егнел и Луис Халварсон завършиха с по 13 точки.

Следващата седмица националките ни играят със Словения в сряда и четвъртък, преди да излязат в първата среща от квалификациите с Белгия на 27 август.