Българският национален отбор по баскетбол за юноши до 18 години запази мястото си в Дивизия А, след като взе втора поредна победа на Европейското първенство в Мадрид. Момчетата на Юлиан Аладжов победиха Словения с 69:51 (18:12, 17:17, 13:13, 21:9) и заслужено остават в елита. На тях им предстои още един мач от този шампионат, срещу Италия, но и двата отбора запазват позициите си, докато Словения и Румъния изпадат в долната Дивизия Б.

Българският състав изигра страхотни първа и последна четвърт, които се оказаха напълно достатъчни да бъде преодолян съперника. До края на началната част момчетата имаха вече девет точки преднина, която съумяха да запазят в следващата четвърт.

След почивката тимът на треньора Аладжов допусна изравняване на резултата, и дори за съвсем кратко словенците повеждаха с по една точка, но до края на десетте минути отново българският състав бе водещ.

В заключителната част на терена бе само българският отбор, който направи много грешки, но и достатъчно хубави неща, за да сломи тотално съперника си, като му позволи да вкара едва девет точки. Божидар Аврамов бе безгрешен от наказателната линия, а със зрелищна забивка се отчете Станислав Ваклинов.

Топреализаторът на нашия тим Христо Захариев стисна зъби и игра пълни 40 минути, въпреки че изпитваше болки в глезена, след като го навехна във вчерашната среща с Румъния. Захариев завърши с 15 точки и седем борби.

Най-полезен в днешния двубой бе надеждата на Черно море Божидар Аврамов, който реализира 20 точки и взе осем борби, но освен останалото нямаше неточен изстрел от средно разстояние и от линията за наказателни удари. 18 точки и осем борби добави друг юноша на варненци – Александър Георгиев. Може би най-добрия си мач дотук на първенството изигра и Любен Пасков, който направи най-много асистенции – 5, подкрепени с осем борби и пет точки.

Утре България ще изиграе последния си мач на Евробаскет 2007 в Испания, срещу тима на Италия.