Българският национален отбор по баскетбол постигна трета поредна победа в квалификациите за Европейското първенство по баскетбол в Полша през 2009 година, след като надви в зала "Универсиада" Италия с 81:80.

През първата част и двата отбора разчитаха изцяло на стрелбата от тройката. В първите десет минути бяха реализирани 11 тройки - 6 за Италия и 5 за България.

Италианците поведоха и в 8-та минута имаха преднина от 6 точки - 20:14. До края на първата част българите успяха да се върнат в мача с тройки на Филип Виденов и на Деян Иванов. Пет секунди преди края Димитър Ангелов отбеляза кош и фаул и поведохме с 25:23.

През втората четвърт играта бе изключителна равностойна, но Тодор Стойков и Ибрахим Джабер изпуснаха от тройката, а Деян Иванов изпусна два наказателни и не успяхме да увеличим аванса си, който бе 1 точка - 27:26.

След това играта продължи кош за кош. Българите имаха последна атака за частта, но Филип Виденов пропусна и така Италия се оттегли на почивката с 1 точка преднина - 42:41 точки.

Българите направо изригнаха в началото на третата част. Те направиха серия от 15:4 и поведоха с 10 точки - 56:46. Малко по-късно след два наказателни удара на Димитър Ангелов резултатът набъбна на 11 точки - 61:50, най-голямата разлика в срещата.

До края на тази част обаче позволихме на италианците да направят 10 безответни точки и преднината ни бе сведена само до 1 точка - 61:60. Джабер вкара два фаула за 63:60, при който резултат започнаха последните 10 минути.

Четвъртата част бе и най-драматичната. След няколко мини обрата се стигна до 79:75 за домакините две минути и половина преди края.

Последва тройка и кош за гостите и на таблото светна 79:80. Филип Виденов бе фаулиран и хладнокръвно вкара и двата наказателни удара.

Италианците провалиха атаката си, а след това и българите не успяха да вкарат. В последните 32 секунди италианците имаха последни притежанието на топката.

При първата си стрелба те не успяха, но овладяха борбата под коша. Три секунди преди края топката бе избита. Италианците я вкараха отстрани, но пак не успяха да направят точна стрелба.

Така българските баскетболисти триумфираха с 81:80 точки и увеличиха значително шансовете си за класиране на Евро 2009.

Отборът, който се класира на първото място в квалификациите добива директно място за шампионата в Полша, а вторите места във всички групи ще се сравняват по коефициент, получен от победите и загубите в тях.

Най-резултатни за България бяха Филип Виденов с 21 точки, Деян Иванов - 17 и Тодор Стойков - 13. За Италия най-много вкараха Масимо Болери - 18 точки и Луиджи да Томе - 17.

Пред националния селекционер Пини Гершон и българските национали предстоят гостувания в Сърбия и Унгария.